Mickoski: Regjistrimi të shtyhet për një vit


VMRO-DPMNE-ja opozitare propozon shtyrjen e regjistrimit për një vit, duke e ndjekur shembullin e Gjermanisë, si dhe heqjen e dy nënshkrimeve të lidhura, të cilat, sipas tyre, tregojnë se ky operacion statistikor është në të vërtetë politik. Kryetari i partisë, Hristijan Mickoski, deklaroi se përveç këtyre dy gjërave, ato gjithashtu kërkojnë aplikimin e lexuesve të gjurmëve të gishtave për njerëzit që jetojnë vazhdimisht në vend.

“Kjo është arsyeja pse VMRO-DPMNE propozon së pari, ta shtyjmë për për një vit. Kemi kohë deri në vitin 2022, siç bëri Gjermania, është mjaft e mjaftueshme sepse nuk kemi zgjedhje. Së dyti, kërkojmë menjëherë nëse është një operacion statistikor të hiqen dy nënshkrimet e lidhura, sepse këtu ju garantoj se ato nënshkrime nënkuptojnë operacion politik.

Së treti, për të provuar se kush është banor sepse sipas Eurostat për të shkruar banorët rezidentë duhet të aplikohen lexuesit e gjurmëve të gishtave ose të ashtuquajturat fingerprint që sipas Kodit të ri zgjedhor janë planifikuar të jenë pjesë e zgjedhjeve të ardhshme lokale në tetor 2021. Pra nuk është një shpenzim shtesë, ato terminale duhet të furnizohen me patjetër, ndërsa kështu që do të dimë kush janë të pranishëm dhe kush nuk janë”, tha Mickoski në një intervistë për Netpres.

Lideri i opozitës thotë se nëse e gjithë kjo nuk pranohet, ndërsa deri më tani asgjë nuk është pranuar në diskutimin e komisionit dhe nëse LSDM vazhdon me “procedurë të dhunshme, abuzim me flamurin evropian, VMRO-DPMNE nuk ka ndërmend t’i njohë rezultatet, përkundrazi do t’i refuzojë ashpër”.

Ai thotë se është vendim i kryeministrit dhe liderit të LSDM-së Zaev nëse ai do të pranojë një regjistrim politik apo statistikor, ku, siç thotë ai, “do të ketë hartë për zgjedhjet lokale në mënyrë që nesër të mund të sjellin dhurata të tilla, për t’i paguar aktivistët që punojnë në zgjedhje”.

Sipas tij, qeveria procesin për regjistrimin e ardhshëm e udhëheq në mënyrë skandaloze, jotransparente dhe të gabuar dhe se qëllimi i tyre është të kryejnë operacion politik dhe jo statistikë. “Pse? Sepse këtu do të keni mundësinë të shihni se kush do të rekrutohet për të qenë regjistrues dhe shumë prej tyre për të mos thënë mbase të gjithë do të jenë pjesë e strukturave të LSDM-së dhe BDI-së, thotë Mickoski.