Zbulohet arsyeja pse Robotët kanë zë femëror !

Microsoft eshtë themeluesi i pajisjes Cortana, Amazon ka Alexam dhe Google ka Google Assisant.

Baby Boo

Pajisjet rezultuan të jenë një sukses për kompanitë duke u marrë një përdorim të gjerë nga njerëzit, por gjithnjë është diskutuar pse të tre pajisjet e inteligjencës artificiale kanë zëra të femrave, shkruan Insajderi.

Sigurimi i ndihmës është konsideruar prej kohësh rolin e gruas, qoftë virtuale, fizike, imagjinare apo reale.

Robotët me zëra të burrave priren të jenë në pozita të pushtetit – shpesh të rrezikshme.

Robotët si Hal 9000 ose Terminatori kanë një zë të burrave sepse ata duhet të paraqiten si të rrezikshëm.

Patriarkati na tregon se gratë shërbejnë, ndërsa burrat urdhërojnë, dhe firmat e teknologjisë duket të kënaqur të luajnë me këto stereotipa, në vend që të rrezikojnë rezultatet potencialisht të ndyta për t’i sfiduar ato.
Siri i Apple flet me një zë mashkullor në disa territore (përfshirë Mbretërinë e Bashkuar) dhe një zë femëror në të tjerët.

Por, siç tregoi akademikja feministe Helen Hester, kur ndihmësit e hershëm të tillë si “Navigator i njohurisë” i vitit 1987 i Apple-it iu dhanë personazhe mashkullore, ata dukeshin si “një asistent hulumtimi, një bibliotekar akademik dhe një menaxher informacioni, sesa si një sekretar personal “.

Thjesht kalimi në zërin e një burri, atëherë, mund të mos jetë e mjaftueshme për të hedhur jashtë shoqatën e punës administrative me gratë. Ndoshta pyetja është, kur një tingull i Amazonit nuk ka më shumë ndjenjë të identitetit gjinor se sa një kositës, përse ne po u japim robotëve gjini?
EqualAI, një iniciativë e dedikuar për korrigjimin e paragjykimeve gjinore në inteligjencën artificiale, ka krijuar atë që thotë është zëri i parë pa gjini, të cilin e quan Q. Duke përzier zërat e pesë folësve jo-binar dhe duke zhvendosur atë regjistrim në 153Hz – një frekuencë në mes të rrugës mes tingujve që zakonisht perceptohen si meshkuj dhe femra – dhe testimi i rezultateve në audiencën e mijëra para se të përpunohen më tej, ata kanë krijuar një bibliotekë të gatshme për përdorim, me të cilën nuk duhet të flasin asistentë digjitalë, por stacione metro, lojëra dhe më shumë.

Q do të vihet në dispozicion më 11 mars.