Varianti afrikan i coronavirusit mund të shmang mbrojtjen e vaksinës Pfizer

Varianti i coronavirusit i zbuluar në Afrikën e Jugut mund të shmang në një farë mase mbrojtjen e dhënë nga vaksina e Pfizer/BioNTech, zbuloi një studim i të dhënave në Izrael.
Studimi, i lëshuar të shtunën, krahasoi pothuajse 400 njerëz që kishin rezultuar pozitiv për COVID-19, 14 ditë ose më shumë pasi kishin marrë një ose dy doza të vaksinës, përkundrejt të njëjtit numër të pacientëve të pavaksinuar me sëmundjen.

Baby Boo

Ajo përputhej me moshën dhe gjininë, ndër karakteristikat e tjera, raporton reuters.
Varianti i Afrikës së Jugut, B.1.351, u zbulua se përbën rreth 1 për qind e të gjitha rasteve COVID-19 në të gjithë njerëzit e studiuar, sipas Universitetit të Tel Avivit dhe ofruesi më i madh i kujdesit shëndetësor të Izraelit.
Por midis pacientëve që kishin marrë dy doza të vaksinës, shkalla e prevalencës së variantit ishte tetë herë më e lartë se e pavaksinuari – 5.4 për qind kundrejt 0.7 për qind.

Kjo sugjeron se vaksina është më pak e efektshme kundër variantit të Afrikës së Jugut, krahasuar me coronavirusin origjinal dhe një variant të identifikuar së pari në Britani që ka arritur të përmbajë pothuajse të gjitha rastet e COVID-19 në Izrael, thanë studiuesit.

Studiuesit paralajmëruan, megjithatë, se studimi kishte vetëm një madhësi të vogël të mostrave të njerëzve të infektuar me variantin e Afrikës së Jugut për shkak të gjërave të rralla në Izrael.
Pfizer nuk pranoi të komentonte mbi studimin izraelit. Pfizer dhe BioNTech thanë më 1 prill se vaksina e tyre ishte rreth 91 për qind efektive në parandalimin e COVID-19.