Vajza e Adem Demaçit: Kisha një baba qe e ndaja me te gjithë shqiptarët

E bija e Adem Demaçi, Abetarja, ka ndarë mesazhin e tij para dhe pasi u sëmurë.

“Unë kisha një baba që e ndava me gjithë shqiptarët sepse edhe mua më ka konsideruar si një pjesë të popullit të vet. Kisha dashur të ndaj një mesazh që ai ma dha pasi u sëmur.

Ai tha: “Më e rëndësishmja në jetë ntë njohësh vetveten”.

Më pas unë shumë mirë e kuptova thellësinë e mesazhit. Jam e bindur që një njeri që u sakrifikua për shqiptarizmin dhe çdo gjë donte të thoshte se po ta njihnin shqiptarët veten mirë do të mund të ishin kritik ndaj vetvetes, dhe do të kuptonin se çdogjë e keqe rrjedh nga vetvetja dhe të përpiqeshin ta përmirësonin vetveten si individ dhe pastaj do ta kuptonin se vetëm në mënyrë kolektive mund të luftohet e keqja dhe të kërkonin të nxjerrnin më të mirën nga vetvetja.

Në këtë mënyrë asgjë nuk do i ndalte nga çfarëdo që i kërkojnë dhe dojnë ata. Po kështu si jemi nuk e njohim veten, nuk e dimë rëndësinë e bashkimit për një rrugë e për një qëllim do të na përsëritet historia.

Babai i kombit sot u nda vetëm fizikisht por fjalët dhe veprat e tij janë të përhershme. I qoftë i lehtë dheu i Kosovës. “