Thaçi ka filluar të e përgatis opinionin për diçka të rëndë me Serbinë

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi, ka ritheksuar edhe një herë se marrëveshja përfundimtare mes Kosovës dhe Serbisë do të jetë e rënd dhe e dhimbshme. Këto deklarata të presidentit, i cili kohëve të fundit sa herë po flitet për marrëveshjen finale me Serbinë, po e paraqet një situatë e cila do të jetë e rëndë për Kosovën.

Baby Boo

Nuk dihet nëse është fjala për ndarje apo autonomi për veriun e Kosovës, por asnjëra prej këtyre nuk përjashtohen, edhe pse presidenti nuk po flet me detaje se për çfarë marrëveshje të dhimbshme bëhet fjalë.

Megjithatë, gjatë një bashkëbisedimi të gjatë me studentë të Universitetit të Prishtinës, kreu i shtetit nuk ka dashur të komentojë deklaratat e ambasadorit amerikan Greg Delawie i cili ka folur për shkëmbimin e territoreve.
Por, kreu i vendit i pyetur nëse shkëmbimi i territoreve do të jetë pjesë e marrëveshjes përfundimtare dhe nëse kjo do ta bëjë të rëndë marrëveshjen, Thaçi i ka ikur përgjegjës konkrete duke thënë se marrëveshja do të jetë në koordinim të plotë me SHBA-të.

“Uroj të mos jetoj atë kohë kur SHBA deklarohet se heq mbështetjen dhe nuk do të ndodh kjo, por mos të ekzagjerojmë se nuk është panik. Ajo që është me rëndësi është kjo, partneritetin dhe miqësinë me SHBA-në duhet ta kultivojmë si vlerë nga të gjithë edhe gjeneratat e ardhshme. Çdo herë këshillat, sugjerimet e SHBA-ve kanë qenë të mirëseardhura për ne. Mendoj dhe vlerësoj se edhe deklarimi i sinqertë dhe shumë i përgjegjshëm i ambasadorit të SHAB-ve, megjithëse nuk do doja t’i komentoja, duhet të merren seriozisht nga të gjithë pa dallim…Një gjë ju siguroj, marrëveshja përfundimtare do të jetë e dakorduar plotësisht me SHBA-të dhe BE-në. Vetëm kjo garancë është besim për neve që mund të përmbyllim suksesshëm këtë proces”, tha Thaçi.

Presidenti Thaçi ka insistuar se marrëveshja do të jetë mes dy vendeve të pavarura dhe sovrane.

Mirëpo, për të gjitha, kreu i vendit ka thënë se beteja zhvillohet në fushë e jo duke qëndruar si spektatorë dhe duke akuzuar të tjerët.

“Beteja zhvillohet në fushë, jo vetëm me qenë spektator, por zhvillohet në tavolinë. Me së lehti është të akuzosh Thaçin, atë apo këtë, se po ulësh me përfaqësuesit serbë. Por të gjithë janë ulur dikush më herët dikush më vonë, mua me ka rënë pak me gjatë por mbaj përgjegjësinë time edhe kushtetuese edhe ligjore. Prandaj nëse ne arrijmë marrëveshje, që do të jetë shumë e rëndë, atëherë Kosova lëvizë shpejt për anëtarësim në NATO dhe perspektivë konkrete evropiane”, u shpreh Thaçi.

Studentët kanë pyetur presidentin Thaçi nëse marrëveshja me Serbinë do të sjellë për Kosovën të mira në aspektin e zhvillimit ekonomik, të cilët presidenti iu tregoi se do të organizohet një konferencë e donatorëve pas marrëveshjes përfundimtare.

“Mendohet që të organizohet një konferencë e donatorëve pas arritjes së marrëveshjes Kosovë-Serbi, për Kosovën por edhe për Serbinë, ku Kosova do të jetë përfituese shumë e madhe që pastaj do të vazhdohet edhe me zhvillim ekonomik dhe me plane konkrete zhvillimore që do të jenë drejtpërdrejt ndikim në rritjen e mirëqenies sociale të qytetarëve”, theksoi ai.

Kreu i shtetit ka folur edhe për liberalizimin e vizave, duke iu thënë studentëve se do tani është krijuar mundësi e mirë që të rinjtë të kenë mundësi të dalin në Evropë për të studiuar.
Për të parin e vendit nga vendimi i Komisionit Evropian, për liberalizimin e vizave është përfituese Kosova dhe qytetarët e saj dhe askush individualisht.

“Përfitues janë të gjithë, nuk është përfituese një gjeneratë, nuk është përfituese një adresë politike, këtu ka veç fitues për Kosovën, dhe këtu duhet të ndihen mirë dhe krenar të gjithë. Tash, këta janë bartësit e institucioneve dhe nuk mund të ndërrohen. Mendoj që në këtë proces historik evropian, duhet të jenë pozitiv të gjithë për vendin dhe në asnjë rrethanë mos ta marrim shembullin e keq të ndonjë fqinji që shkon në Bruksel dhe e shanë vendin e vet për xhelozi politike”, u shpreh kreu i shtetit.

Presidenti Thaçi ripërsëriti se ai shpreson që deri kah viti i ri qytetarët e Kosovës do të lëvizin pa viza.

Restorant Lumare