Të dhëna shqetësuese për dhu*nën ndaj grave të kyçura në politikë

Gratë e angazhuara në politikë, janë pre e dhu*nës psikologjike, komenteve se*ksiste në rrjetet sociale, gjuhës së urrejtjes, stereotipeve gjinore. Rezultatet e një studimi të vitit 2020 të realizuar nga Instituti Demokratik Kombëtarë dhe Instituti i Ohrit, tregojnë se 6 nga 10 gra në politikë, apo 65% e të anketuarave, kanë përjetuar një lloj të dhu*nës. Edhe pse të angazhuara në politikë, 62% kanë deklaruar se nuk kanë besim në institucione, andaj dhu*nën e përjetuar nuk e kanë raportuar.

Aktet e dhu*nës drejtuar grave në politikë kanë për qëllim kufizimin dhe dekurajimin e pjesëmarrjes së tyre në politikbërje. Aktet më të shpeshta të dhu*nës në Maqedoninë e Veriut janë në formën e gjuhës së urrejtjes, fy*erjet dhe kërc*ënimet se*ksuale. 02:38 65% e grave politikane kanë deklaruar se kanë përjetuar ndonjë lloj dhu*në, ndërsa 5 në 10 gra ka deklaruar se kjo dhu.në është ushtruar nga ana e anëtarëve të partisë ku bëjnë pjesë. Vetëm 26% e tyre kanë thënë se partitë ku bëjnë pjesë kanë mekanizma për të përmirësuar sjelljen e anëtarëve – deklaroi Robert Skot Hested – Instituti Demokratik Kombëtar.

Ministrja për Punë dhe Politikë Sociale, Jagoda Shahpaska, tha se gratë në politikë duhet të vlerësohen për ligjet që propozojnë dhe jo për mënyrën si duken.
Gratë politikane fillimisht shihen si objekt femëror, a është e pashme, e shëndoshe, e ka dekoltenë e hapur apo fundin të shkurtër, a ka buzëkuq apo manikyr provokues, duhet të dëgjohet se çfarë flet, për çfarë angazhohet, kë përfaqëson dhe sa është e suksesshme.

Andaj pr*esioni ndaj grave në politikë është shumë më i madh se pr*esioni ndaj meshkujve politikanë – tha Jagoda Shahpaska- Ministre për Punë dhe Politikë Sociale.
Të dhënat u publikuan në kuadër të fushatës vetëdijsuese për parandalimin e dhu.nës ndaj grave të angazhuara në politikë, nën moton “ Rretho “JO””. Studimet tregojnë se para proceseve zgjedhore, dhu.na ndaj grave politikane në vendin tonë rritet edhe më shumë, madje deri në 47%.

Baby Boo