Su*lmet kibernetike në Maqedoninë e Veriut – Ja çfarë thotë kryeparlamentari Talat Xhaferi

Warning message on computer's screen. Cybercrime concept.

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, në seancën e sotme të Kuvendit ka njoftuar se nesër dhe të hënën do të bëhet kontroll teknik i infrastrukturës së IT-së së Kuvendit, duke pasur parasysh trendin e su*lmeve të mundshme kibernetike. Ai tha se ekspertët parandalues ​​do të kontrollojnë sistemin e IT-së.

Baby Boo

Do të kontrollohet nëse uebfaqja e Kuvendit të Maqedonisë dhe i gjithë sistemi informativ në Kuvend janë cak i su*lmeve të hakerëve dhe nëse arkivi dhe të dhënat konfidenciale mbrohen mjaftueshëm nga mysafirët e padëshiruar, do të duhet të tregohet nga ekspertiza që do të kryhet në ditët e ardhshme.

Shqetësimet janë shtuar javët e fundit pasi grupet e hakerave hynë në faqen e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe në sistemin e informacionit të Ministrisë së Bujqësisë. Duket se ka indikacione për su*lme edhe ndaj sistemeve të tjera shtetërore.

Faqja e Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës prej dy javësh ka dalë jashtë linje për shkak të su*lmit haker të 9 shtatorit dhe në të njëjtën kohë hakerët kanë pamundësuar funksionimin e brendshëm të Ministrisë së Bujqësisë, ku as emailet zyrtare nuk funksionojnë dhe bëhet fjalë për një su*lm ransomëare, d.m.th. për një kërkesë shpërblimi.

Rastet janë raportuar, por prej ditësh po punohet për trajnimin, për krijimin e mbrojtjes shtesë dhe faqja e Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës do të vendoset në një platformë të re. Edhe faqja e internetit e Bankës Popullore ishte shënjestër e një su*lmi të madh hakeri këtë vit, por nuk u dëmtuan të dhënat dhe nuk arritën të futen në sistem.

Dhe MASH thotë se su*lmi i fundit në faqen e tyre nuk ka shkaktuar asnjë dëm sepse faqja nuk përmban të dhëna sfondi. Objektiv i su*lmeve kaq të mëdha janë institucionet në Shqipëri, ku kryeministri Edi Rama akuzoi Iranin, pas së cilës u ndërprenë marrëdhëniet diplomatike me Teheranin.

Vendet në Kosovë janë gjithashtu të ekspozuara ndaj su*lmeve. Në të gjithë botën su*lme të tilla po intensifikohen dhe politikanët se gjithçka ndodh si shkak i luftës ruso-ukrainase dhe këto i klasifikojnë si përpjekje të Rusisë, Kinës dhe Koresë së Veriut për të dëmtuar sigurinë dhe ekonominë e vendeve të NATO-s.