Si funksionojnë panelet “diellore” që ngarkohen natën?


Teknologjia konvencionale diellore thith rrezet e diellit dhe i kthen ato në energji. Sado e çuditshme të duket, ka materiale që mund të ndryshojnë procesin – ato prodhojnë energji ndërsa rrezatojnë nxehtësinë përsëri në qiellin e ftohtë të natës. Një ekip inxhinierësh nga Australia përdori teknologjinë e përdorur zakonisht në syzet e shikimit të natës për të prodhuar energji në një mënyrë specifike, shkruan Science Alert.

Prototipi i tyre aktualisht gjeneron një sasi të vogël energjie dhe nuk ka gjasa të konkurrojë me burimet e tjera të rinovueshme të energjisë, por mund të jetë i dobishëm në kombinim me teknologjinë ekzistuese fotovoltaike dhe të shfrytëzojë sasinë e vogël të energjisë së gjeneruar nga ftohja e qelizave diellore për një periudhë të gjatë kohore. ditë.

Deri tani prodhon shumë pak energji
“Teknologjia fotovoltaike është një proces artificial i shndërrimit të nxehtësisë diellore në energji. Procesi i termorrezatimit është i ngjashëm; “Ne e devijuam energjinë në rrezatim infra të kuq nga Toka e ngrohtë në hapësirën e ftohtë,” tha fizikanti Phoebe Pierce nga Universiteti i Uellsit të Ri Jugor.

Duke vendosur një atom në një material që “dridhet” nga nxehtësia, ju i detyroni elektronet e tij të gjenerojnë valë me energji të ulët të rrezatimit elektromagnetik në formën e dritës infra të kuqe; e cila ka potencialin të shkaktojë një rritje të vogël të energjisë elektrike.

I ngrohur në rreth 20 gradë Celsius, një nga detektorët fotovoltaikë MCT të testuar gjeneron 2,26 milivat energji për metër katror. Duhet pranuar që as kjo nuk mjafton për të ngrohur ujin e kafesë. Për një gjë të tillë do të ishte e nevojshme vendosja e paneleve MCT në disa blloqe të qytetit.
Megjithatë, duhet theksuar se ky është një prototip dhe se kjo teknologji mund të zhvillohet dhe të bëhet shumë më efikase në të ardhmen.

Kombinim me panele diellore
“Aktualisht, dioda jonë e termo-rrezatimit prodhon relativisht pak energji. Por sfida kryesore ishte të konstatohej se një gjë e tillë ishte e realizueshme. “Teorikisht, kjo teknologji mund të prodhojë përfundimisht rreth një të dhjetën e energjisë së siguruar nga panelet diellore,” tha fizikani Ned Ekins-Dawkes.

Në rast se kjo teknologji bëhet më efikase, do të ishte e vlefshme instalimi i diodave MCT në rrjetet klasike fotovoltaike për të vazhduar karikimin e baterive shumë kohë pas perëndimit të diellit.
Studimi i Konvertimit të Fuqisë Termoradiative nga Fotodioda HgCdTe dhe karakteristikat e tyre të rrymës – tensionit u botua në revistën ACS Photonics.

Baby Boo