Shkenca tregon cilat grupe të gjakut janë më rezistente ndaj Covid-19


Sipas një studimi të ri shkencor kanadez, grupet e gjakut ndikojnë në infektimin me Koronavirus. Në bazë të të dhënave të hulumtimi më të fundit, njerëzit me grupin e gjakut C kanë mesatarisht 12% më pak të ngjarë të infektohen me Koronavirus në krahasim me grupet e tjera të gjakut.

Baby Boo

Gjithashtu, personat me një grup gjaku negativ (O-, A-, B- ose AB-) kanë një rrezik 21% më të ulët të infektimit me Koronavirus sesa ata me një grup gjaku pozitiv. Gjithashtu, njerëzit me grupin e gjakut C kanë 13% dhe 19% më pak të ngjarë të kenë simptoma të rënda Covid-19 ose të vdesin nga Covid-19. Prandaj, personat me grup gjaku negativ O- janë më pak të rrezikuar se çdo grup gjaku tjetër.

Sipas studimit rreziku i infektimit nga SARS-CoV-2 është 15% më i lartë për grupin AB se sa për grupin A dhe 5% më i ulët për grupin C sesa për grupin A. Personat me grupin B kanë një rrezik 21% më të lartë të infektohen me Covid-19 sesa ata me grupin A.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Joel Ray i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Torontos dhe Spitalit St. Michael, analizuan testet e gjakut të 225,556 personave me një moshë mesatare 54. 44% prej tyre kishin grupin O, 36% grupin A, 15% B dhe 5% AB. Zbulimi i studimit kanadez është në përputhje me ato të një gruaje më të vjetër kineze, e cila ishte e para që zbuloi se jo të gjitha grupet e gjakut kanë të njëjtin rrezik të infektimit me Koronavirus.