Sela: VMRO edhe LSDM të njëjtë, s’ka rëndësi kë kemi përballë

Ziadin Sela nga Aleanca për Shqiptarët ka thënë se VMRO dhe LSDM janë të njëjta, dhe për ta s’ka rëndësi se kush është përballë tyre.

“VMRO edhe LSDM-ja janë të njëjtë, parimi dhe ideja që i bashkon këto është krijimi i një shteti monoetnik maqedonas në një realitet mbinacional do të thosha, po hajt po i themi multietnik. Dy popujt të cilët e mbajnë dhe e ndërtojnë paqen dhe e mbanë stabil në aspektin ekonomik janë shqiptarët dhe maqedonasit. Dhe sistemet dhe kushtetutat janë ndërtuar për paqe afatgjate dhe stabilitet. Dhe pikërisht këtu është destabiliteti. As VMRO-ja dhe as LSDM-ja nuk kanë hequr dorë nga këto. Thirrjet e tij se do të fitojë zgjedhjet në njësinë numër gjashtë për qëllim final asimilimin politik të shqiptarit, dhe kur asimilohesh politikisht t’i pakicë shndërrohesh”, shprehet Sela. “Edhe koncepti i tyre ‘shoqëri për të gjithë’ është të mos thuash asgjë. Sepse shoqërinë as nuk e bën, as nuk e zhbënë dot, sepse është ajo që është”.

Sipas tij duhet të përshtatësh shtetin që të jetë i përbashkët për të gjithë, që është emërtimi i platformës tonë. Ajo quhet ‘shtet për të gjithë’.

“Kur të mos jetë partia shqiptare në bashkëqeverisje, shqiptari është i pambrojtur. Prandaj them se këto janë tendenca për asimilim politik se pikërisht këtu është rreziku. Është një parim i pashkruar që nga vitet e 90-ta që koalicionet bëhen nga një parti maqedonase dhe nga një parti shqiptare, kjo është i vetmi nishan ose shenjë i mbinacionalitetit të Maqedonisë. Votat në koalicione të përziera kanë për qëllim asiminimin politik dhe prishjen e këtij precedenti, e kjo është e rrezikshme”, thotë ai.

Sela ka treguar se ka pasur dhjetëra oferta më herët nga LSDM-ja.

“Nuk mundesh lehtë lehtë të pranosh një ofertë që të shërben personalisht, por në plan afatgjatë krijon probleme. Si mendoni, a s’kemi pasur ne oferta të tilla. Më janë ofruar dhjetë deputetë sigurt, vetëm si Aleancë për Shqiptarët, nga LSDM-ja. Aleanca është partia e vetme fatkeqësisht që ruan interesin kombëtar”, thotë Sela.

Sipas tij qëllimi i BDI-së është të marrin pushtetin për të mbrojtur të kaluarën e tyre.

“Ne duam pushtetin që të ndërtojmë ardhmërinë për shqiptarët, dhe ky është një dallim shumë i madh që na dallon si koncepte politike. Në periudhën që kaloi është e vërtetë që kam arritur një marrëveshje me Zoran Zaevin, e kam bërë kryeministër. Natyrisht u mundua që me BDI-në të sjellë disa ligje të tjera për përdorimin e gjuhëve, por unë i kam thënë pa këtë ligj që ne propozojmë nuk mund të ketë variant tjetër. Dhe e kemi sjellë Ligjin e Gjuhëve, pra që i trajton të dyja. Nuk është çështja sa besim kemi tek ata. Ne kemi besim te vetja jonë, që kur ngulim këmbë në një çështje dimë ta çojmë deri në fund dhe pak rëndësi ka se cilin kemi përballë”, thotë Sela. “Ne jemi partia e parë shqiptare që kemi lëshuar Qeverinë, dhe aspak nuk e kemi pasur problem. Dhe kur të gjithë menduan se ne do të zhdukemi, ne u rikthyem edhe më fuqishëm”.

Tutje Sela në emisionin Desku ka folur edhe për problemet në politikën shqiptare.

“Ne jemi në këtë gjendje politike për shkak nuk dimë të dënojmë si popull. Debati që nuk i kemi politikanët ashtu siç duhet fajtorë jemi vet, sepse e vetmja formë për të edukuar politikanët është sidomos aftësia për të dënuar politikanët dhe partitë politike. Pikën e dilemës nuk e kam pasur kur e kam përkrahur Kurtin, sepse kam përkrahur ndryshimin. E ndryshmin e përkrahur edhe në Maqedoni”, ka thënë Sela.

Sipas mungon kritika e mirëfilltë.

“Ajo që ne na mungon pa dallim, a jeton në Shqipëri, Kosovë, a kudo. Atë që e kemi të theksuar është polarizimi i tejskajshëm i shoqërisë, saqë nuk arrin dot të gjesh një qytetar i cili nuk është pjesë e ndonjë subjekti politik. Masa kritike na mungon. Dhe përveç realizimit të programit ne si parti jemi të interesuar të stimulojmë masën kritike, intelektualin i cili nuk shndërrohet në rroktar, sepse kur intelektuali nuk flet zëshëm për fenomenet shoqërore ai më s’është intelektual. Duam të krijojmë këtë masë kritike. Dhe shpresoj se Vetëvendosje të jetë kjo shkëndija që do të nxisë masën kritike që do të kritikojë qeverinë, nesër neve si pjesë të qeverisë në mënyrë që ne të rrimë në binarë. Vetëm kur të kemi zhvilluar këtë masë kritike gjykimet e shoqërisë do të jenë më të drejta”, ka thënë ai.

Baby Boo