Rama-Erdogan, një tjeter mega-xhami në sheshin Skenderbeu


Faqja tvarchitect.com në muajin shkurt ka publikuar një artikull shoqëruar me video ku thuhet se në qendër të Tiranës do të ndërtohet një xhami e re. Projekti është i studios “BIG” nga Danimarka dhe leja e ndërtimit duke se është dhënë që në vitin 2010.

Më poshtë artikulli i plotë:

Kryeqyteti i Shqipërisë, Tirana po kalon një transformim urban duke përfshirë ri-konceptualizimin e plotë të sheshit Skënderbej.

Për të rigjallëruar këtë vend të rëndësishëm, është propozuar një kompleks i ri kulturor, duke përfshirë edhe ndërtimin e një xhamie, një Qendër Islame.

Ajo jo vetëm që do t’i shërbejë komunitetit mysliman të qytetit dhe zonave përreth, por do të edukojë publikun për vlerat islame dhe do të shërbejë si një fener për tolerancën fetare.

Forma e kësaj ndërtese do të dali në dy akse në sheshin Skëndërbej me një identitet urban dhe koherent, si dhe orientimi i xhamisë do të bëhet drejt Mekës.

Propozimi përfshin ndërtimin e një qendre multifuksionale duke ruajtur linjën e sheshit dhe një distancë me xhaminë tjetër sheshin Skënderbej.

Ky transformim gjithashtu hap rrugë për një seri plaza-sh; dy të vogla në anët e Xhamisë dhe një shesh i madh – të cilat janë gjysmë të mbuluara dhe shërbejnë si një zgjerim urban i vendit të adhurimit. Duke e kthyer ne xhami brenda dhe duke sjellë programin dhe cilësitë e xhamisë në një arenë publike, feja bëhet kështu gjithëpërfshirëse dhe ftuese për të gjithë njerëzit që do të kalojnë kohën aty, dhe kjo hapësirë urbane mund të ndahet nga të gjithë pa dallim.

FAKTE

Projekti: Xhamia dhe Muzeu i Harmonisë Fetare

Viti: 2010

Lloji: Konkurrencë e parakualifikuar

Klienti: Bashkia e Tiranës, myslimanet shqiptare

Bashkëpunëtorë: Martha SchËartz Landscape, Buro Happold, Grupi Glessner, Speirs & Major, Lutzenberger & Lutzenberger, dhe Global Asset Management

Madhësia: 27 000m²

Vendndodhja: Tirana, Albania

Statusi: Idea

Çmime: Çmimi i Besimit dhe Formës së Çmimeve të Unbuilt ork AËard 2012

Partnerët në ngarkim: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen

Udhëheqësi i projektit: Leon Rost

Ekipi: Alessandro Ronfini, Daniel Kidd, Erick Kristanto, Ho Kyung Lee, Julian Liang, Marcella Martinez, Se Yoon Park.

Baby Boo