Që nesër lirohen pastat dhe qumështi, ja nga sa përqind!


Nga nesër makaronat do të lirohen me 15 për qind dhe produktet e qumështit me 10 për qind. Çmimet e tyre janë ulur sipas vendimit të Qeverisë javën e kaluar.

Me vendim, makaronat përfshijnë makarona dhe spageti. Për ta, nga data 13 mars deri më 31 maj të këtij viti, u hoqën taksat doganore të importit. Vetëm me heqjen e taksës doganore, sipas përllogaritjeve të Qeverisë, çmimi i tyre ulet për 8 deri në 9 denarë mesatarisht në shitje me pakicë. Presin që ulja të jetë edhe më e madhe nga Qeveria.
– Advertisements –

Deri më 31 maj do të jetë në fuqi vendimi për ngrirjen e çmimit të produkteve të qumështit: qumështi i përhershëm i lopës me 2,8%, 3,2% dhe 3,5% yndyrë, gjizë, djathë i bardhë i lopës dhe i përzier, djathë lope, qumësht i thartë, salcë kosi dhe kos.

Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, ka bërë të ditur mbrëmë se janë drejt përfundimit analizat që duhet të tregojnë nëse do të ngrihen çmimet e sheqerit, vezëve dhe orizit.

“Qeveria do të presë që të mbërrijnë zyrtarisht analizat nga Ministria e Ekonomisë për t’i diskutuar ato”, tha Bitici pas takimit me përfaqësues të ekonomisë gjermane.

Sipas Biticit, për momentin ulja e çmimeve të makaronave dhe produkteve të qumështit është shumë e vogël, por nga nesër ato duhet të jenë me 15, pra 10%.

– Ulja është shumë e vogël, por reagimet janë pozitive që në datën 16 mars të gjithë do të kenë tashmë çmime të ulura, sipas asaj që u përcaktua. Natyrisht që më 16 mars produktet do të arrijnë çmimin që është caktuar, nuk po shohim se nuk ka vullnet nga ana tjetër, tha Bytiqi.

Vendimet për ngrirjen e çmimeve, siç theksoi zëvendëskryeministri, nuk merren për të dëmtuar askënd, por për të mirën e të gjithë qytetarëve.

– Çdo masë merret për të mirën e qytetarëve. Ne nuk duam të bëjmë dëm duke vendosur masa “nga sot në nesër”, sepse jemi të vetëdijshëm që disa lëndë të para kanë një çmim të caktuar. Kjo është arsyeja pse ne u kemi dhënë një afat prej gati një jave që kompanitë të përdorin pak inventar dhe të fillojnë me çmime të ngrira dhe më të ulëta. Çdo masë merret për të mirën e qytetarëve, ndërsa ne nuk duam t’i shkaktojmë dëm askujt sepse veprojmë së bashku në periudhën e krizës për të dalë prej saj, tha Bytyqi.

Inspektorati Shtetëror i Tregut (IDP) njofton se do të dalin në terren dhe do të veprojnë menjëherë pas hyrjes në fuqi të vendimeve të Qeverisë. Gjobat për mosrespektim të vendimeve janë nga 800 deri në 10.000 euro, varësisht nga madhësia dhe lloji i operatorit ekonomik.

Qeveria më 28 shkurt të këtij viti e ngriu çmimin e bukës së bardhë dhe gjysmë të bardhë për 33 denarë. Industria e furrave pas disa ditësh ndërprerje të prodhimit dhe dërgesës, ka nisur sërish shpërndarjen e bukës, por ka njoftuar se do të nisë procedurat ligjore për rikuperimin e dëmit nga vendimi i qeverisë, i cili sipas vlerësimeve të tyre shkon në mbi 1.5 milionë euro për. muaj.

Baby Boo