O Kosovar e Maqedonca mos ejani për patriotizëm me naj ndottur dhe helmuar plazhet tona!


Nga Mero Baze:

Po bëhet një ritual i përvitshëm përdorimi i sezonit veror për sulme ndaj turizmit të Shqipërisë, në disa media të Kosovës. Disa thonë është çështje marketingu e kompanive që duan të dërgojnë njerëz në Turqi, apo bregdetin e Malit të Zi. Të tjerë mendojnë se turizmi i Shqipërisë i meriton sharjet, dhe si ilustrim të thonë, që e ka sharë dhe Sonila.

Mund të jenë të dyja nga pak.Vetëm nëse lexon disa portale të Kosovës muajin e fundit, shikon se ka një tendencë të theksimit të një fryme antikosovare, që sipas tyre gjendet në Shqipëri dhe shkohet pastaj deri në thirrje për ta bojkotuar bregdetin e Shqipërisë.Rasti i fundit me spekulimin e autobusëve të Kosovës në Durrës, është banal, por reflekton dëshirën për t’i ilustruar skenarët e sulmit, edhe me doza racizimi.

Të pushosh në Shqipëri, nuk është një mrekulli, dhe mbi të gjitha, nuk duhet të jetë kurrsesi një patriotizëm. Unë pushoj rregullisht në Shqipëri, por jo për patriotizëm. Pushoj se këtu kam gjetur tipin e turizmit që më shlodh, duke kombinuar detin me malin dhe me udhëtimet. Plazhet nuk janë tërësisht të pastra, por ama ka plazhe që janë dhe shumë të pastra dhe më standart ndërkombëtar. Plazhet e Rivierës shqiptare, që nga “Pema e Thatë” në Ksamil, në Krorëz e Kakome, Gjipe dhe Karaburun e deri në Sazan, janë ndoshta më të mrekullueshmet e Mesdheut. Por dhe mu në mes të zonës jo aq elitare si Golemi, mund të gjesh “Playa del Esta”, një super plazh me rërë me standart të njëjtë që mund ta gjesh në Florida.

Hotelet nuk janë shumë të mira, por dhe në vendet më pak jo elitare, gjen hotele që janë të mrekullueshme, që nga Shëngjini deri në Sarandë. Në vendin më të keq në Golem për shembull, mund të gjeni një hotel si “Floëers”, që ka 130 ditë të pronotuara në vit nga turistë të huaj dhe që janë të gjithë të kënaqur, një ishull parajse që ka krijuar me aq mund investitori shqiptar.Drita dhe ujë nuk ka gjithandej, siç ka në Francë apo Itali, por investimet në këtë pikë janë të pakrahasueshme me vite më parë, kur nuk kishte kaq shumë ankesa. Dhe atje ku shteti nuk ka arritur akoma, investitorët bëjnë super sakrifica. “Boungovile bay” në Sarandë, është një resort në mes të katrahurës së ndërtimeve dhe betonit të atij qyteti, por i duhet të blejë rreth 400 dollarë ujë në ditë për pushuesit, vetëm që të ruajë standartin e një resorti pa asnjë mungesë.

Dhe ky është i vetmi gjest patriotik për turizmin shqiptar, gjesti i mbijetesës pa fitim nga investitorët, për t’ia dalë ëndrrës së tyrKultura e turizmit tek mikpritësit shqiptarë, shpesh është e mangët, por po u nise të bësh sherr, e jo të pushosh, do ta gjesh dikë patjetër, që është gati të bëjë sherr me ty.E vërtetë është edhe se turisti i varfër i Kosovës, nuk është shumë i pëlqyer, dhe kjo duhet thënë pa doreza. Kjo mungesë preference, nuk vjen se është nga Kosova, por se shumë pak vetë janë të gatshëm të lëshojnë një dhomë për tre- katër vetë, për vetëm dhjetë euro, dhe të përballen me një destabilizim të saj, pas ikjes. Është thjesht nervozizëm që vjen nga mungesa e fitimit që ke nga një turist i varfër. Njësoj do nervozoheshin dhe nëse një kërkesë e tillë do vinte nga italianë, grekë, apo hungarezë.Në Shqipëri pushojnë ata që duan të pushojnë dhe që dinë të pushojnë këtu. Është diçka që të ngjit, ose jo.