fbpx

Misteri i vdekjes së Aleksandrit të Madh!

Edhe pse Aleksandri i Madh është një nga figurat më të famshme dhe më të mirë-dokumentuara të botës së lashtë, shumë mistere rrethojnë ende vdekjen e tij.

Shumica e ekspertëve bien dakord mbi kohën dhe vendin e vdekjes -10 qershor 323 Para Krishtit në pallatin e Nabukodonosorit II në Babiloni. Por shkaku i vdekjes, mbetet larg nga të qënit i sigurtë. Për një kohë të gjatë, ne kemi menduar se Aleksandri ishte helmuar.

Të dyshuarit qenë të shumtë – gjeneralët, gruaja, gjysmë-vëllai i tij, dhe shumë të tjerë. Ajo çka dimë me siguri është se Aleksandri u sëmur papritur, dhe kaloi dy javë në shtrat me ethe dhe dhimbje të forta barku, para se të vdiste.

Por vdekja e tij mund të ketë qenë rezultat i një sëmundje në vend se të ndonjë komploti. Kjo i hap rrugë shumë hipotezave për të shpjeguar simptomat: hepatiti viral, pankreatiti, endokardi, ose ndoshta diçka tjetër.

Teoritë e fundit sugjerojnë gjithashtu se ai mund të ketë qenë viktimë e një sëmundje infektive si tifoja apo malaria. Edhe më misterioze është se si vdekja e tij qe parathënë nga ana e Kaldeasve, të cilët e paralajmëruan se do të vdiste nëse hynte në Babiloni.

Jo vetëm kaq, por Kalanus, një filozof indian që shoqëronte ushtrinë e Aleksandrit, i tha pushtuesit të ri në shtratin e tij të vdekjes se dy do të takohen përsëri në Babiloni (kjo në një kohë kur ushtria gjendej në afërsi të qytetit).

Përmbajtjet që i merr PaCensurë nga burime tjera nuk i nënshtrohen licencës Creative Commons 1.0, e cila përndryshe është e zakonshme, për përmbajtjet të cilat i plason kjo platformë mediatike. Ju lutemi, konsultohuni me buruesit për marrje të përmbajtjeve të tilla.

Pa Censurë botohet në www.pacensure.com dhe mund të merren në tërësi, sipas licencës Creative Commons 4.0.