Mbështetja e SHBA-ve është për popullin, jo për elitat politike të Maqedonisë

“Mbështetja që i jep SHBA, Republikës së Maqedonisë në këto momente vendimtare për shtetin nuk paraqet një lëvizje diplomatike që i jepet një elite politike, por një Mbështetja e SHBA-ve është për popullin, jo për elitat politike të Maqedonisë.

Mbështetja që i jep SHBA, Republikës së Maqedonisë në këto momente vendimtare për shtetin nuk paraqet një lëvizje diplomatike që i jepet një elite politike, por një mbështetje që i jepet popullit të Maqedonisë për aspiratën e kamotshme – anëtarësimin në NATO dhe BE. Në këtë drejtim vlerësoj se vend kyç zënë popullata shqiptare në Maqedoni e cila në asnjë moment nuk ka vënë në pikëpyetje orientimin euroatlantik” ka thënë profesor Bakiu për KosovaPost, duke komentuar zhvillimet e fundit në raportet SHBA – Maqedoni.

Në vazhdim ai ka potencuar se mbështetja amerikane dhe nga BE-ja duhet shfrytëzuar në maksimum për të ecur proceset para, sepse sipas tij Maqedonia ka pësuar një stagnim të skajshëm me politikat e mbrapshta nacionaliste.

“Mbështetje kaq të fuqishme, pas rastit të pavarësisë së Republikës së Kosovës, historia më e re marrëdhënieve ndërkombëtare nuk njeh. Kjo vjen një herë dhe qytetarët duhet ta shfrytëzojnë. Në të kundërtën për rastin e radhës do të duhet të presim edhe shumë dekada të tjera dhe do të paguajmë kosto shumë të shtrenjtë” tha Bakiu në një deklaratë për KosovaPost.

Prof. dr. Qashif Bakiu njihet si një përkrahës i pa rezervë i orientimit pro euro-atlantik dhe pro SHBA. Mbështetje që i jepet popullit të Maqedonisë për aspiratën e kamotshme – anëtarësimin në NATO dhe BE. Në këtë drejtim vlerësoj se vend kyç zënë popullata shqiptare në Maqedoni e cila në asnjë moment nuk ka vënë në pikëpyetje orientimin euroatlantik” ka thënë profesor Bakiu, duke komentuar zhvillimet e fundit në raportet SHBA – Maqedoni.

Në vazhdim ai ka potencuar se mbështetja amerikane dhe nga BE-ja duhet shfrytëzuar në maksimum për të ecur proceset para, sepse sipas tij Maqedonia ka pësuar një stagnim të skajshëm me politikat e mbrapshta nacionaliste.

“Mbështetje kaq të fuqishme, pas rastit të pavarësisë së Republikës së Kosovës, historia më e re marrëdhënieve ndërkombëtare nuk njeh. Kjo vjen një herë dhe qytetarët duhet ta shfrytëzojnë. Në të kundërtën për rastin e radhës do të duhet të presim edhe shumë dekada të tjera dhe do të paguajmë kosto shumë të shtrenjtë” tha Bakiu.

Prof. dr. Qashif Bakiu njihet si një përkrahës i pa rezervë i orientimit pro euro-atlantik dhe pro SHBA.

Baby Boo