Macron: Zgjedhja e Biden, shans që ta bëjmë planetin madhështor sërish

Presidenti francez Emmanuel Macron përshëndeti të enjten perspektivën e Presidentit të zgjedhur në SHBA, Joe Biden. Ky i fundit pritet të bashkohet përsëri me marrëveshjen e klimës në Paris, ndërsa Macron shtoi se tashmë shtetet kanë një shans për të “bërë planetin tonë madhështor përsëri”.
Komentet e tij ndjekin ato të liderëve të tjerë të cilët e kanë mirëpritur fitoren e Biden si një nxitje për bashkëpunimin global në trajtimin e ndryshimit të klimës, pas katër vjet mosveprimi të politikës klimatike nën Presidentin Donald Trump.

Në ndryshim nga Trump, i cili vuri në dyshim shkencën e klimës dhe tërhoqi Shtetet e Bashkuara nga marrëveshja e vitit 2015, Biden është zotuar të ribashkohet me paktin dhe të investojë 2 trilionë dollarë për të hequr vendin nga karburantet fosile të ngrohjes së planetit.

Macron tha që bashkimi i Shteteve të Bashkuara me paktin, pasi doli zyrtarisht në 4 nëntor, do të përligjte besimin në marrëveshjen që synon parandalimin e ndryshimeve katastrofike të klimës të nënshkruar nga gati 200 vende.
“Bëjeni përsëri planetin tonë madhështor ‘është një mundësi, jo vetëm me fjalë, por edhe me vepra, “tha Macron.
“Make America Great Again” ishte një parullë zgjedhore e Trump. Në vitin 2017, Macron nisi një iniciativë të quajtur “Bëni planetin tonë madhështor përsëri” e cila u ofroi shkencëtarëve amerikanë të klimës grante shumëvjeçare për të zhvendosur dhe kryer studime klimatike në Francë.

Baby Boo