Ka 3 lloje të koronavirusit, më i rrezikshëm është ky!

Ekzistojnë tre lloje kryesore të koronavirusit që infektojnë njerëzit, dhe llojet mund të jenë pushtuese të sistemit imunitar të popullatave në të gjithë botën
Historia gjenetike e koronavirusit u hartua nga 24 dhjetor deri në 4 mars, duke zbuluar tre variante të dallueshme, por të lidhura ngushtë.

Baby Boo

Studiuesit nga Universiteti i Kembrixhit zbuluan se virusi që tani shihet në Ëuhan, Kinë dhe Azinë Lindore nuk është i vetmi.
Në vend të kësaj lloji tjetër, i njohur si lloji B, rrjedh nga virusi origjinal SARS-CoV-2 i cili u hodh te njerëzit nga lakuriqët përmes pangolins.

Tipi A është versioni që tani është më i përhapuri në Amerikë dhe Australi.
Një variant tjetër, i quajtur tipi C, zbriti nga tipi B i Ëuhan, dhe u përhap në Evropë përmes Singaporit.

Shkencëtarët besojnë se virusi mund të jetë vazhdimisht mutacion kështu duke kapërcyer nivele të ndryshme të rezistencës së sistemit imunitar në popullata të ndryshme.
Metodat e përdorura për të gjurmuar migrimin parahistorik të njerëzve antikë u përshtatën për të ndjekur përhapjen e virusit SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19.

Dr Peter Forster, një bashkëpunëtor i Institutit të Kërkimeve Arkeologjike në McDonald në Kembrixh, si dhe Instituti i Edukimit në Vazhdim të Universitetit, i tha MailOnline se ekipi i tij filloi të gjurmonte evolucionin gjenomik të virusit në shkurt, pasi u bë i dukshëm përhapja ndërkombëtare ishte e pashmangshme.

“Shumica e rasteve në Ëuhan janë të tipit B ndërsa një lloj C i rrjedhur më vonë u shfaq dhe u përhap fillimisht përmes Singaporit.”