Jo më problem, Facebook do “ju hapë sytë” kur dilni keq në foto


Facebook do të bëjë gjithçka që duhet për t’ju inkurajuar të shpërndani sa më shumë informacione. Për këtë, rezulton, që po përdor inteligjencën artificiale për të shpëtuar fotografi të prishura nga sytë e mbyllur aksidentalisht.

Në një artikull të publikuar këtë javë, disa inxhinierë të Facebook përshkruajnë një metodë të re që përdor machine learning për të rihapur sytë e mbyllur në foto.

Metoda është vetëm në fazën e kërkimit në këtë pikë, por përderisa nuk ka asnjë garanci se Facebook do të fusë ndonjëherë një tipar të tillë në faqen e saj të internetit ose në aplikacione, kjo duket një mundësi e mirë.

Siç vërejnë kërkuesit, ka mjaft mjete për rishikimin e fotografive që mund të heqin syrin e kuq ose të pastrojnë, kështu që pse jo ai që zgjidh problemin e syve të mbyllur në mënyrë aksidentale?

Sistemi funksionon duke përdorur një metodë të machine learning të quajtur rrjet gjenerues kontradiktor (generative adversarial network) ose GAN. Kjo është një teknikë që ka provuar të jetë veçanërisht e aftë në gjenerimin e imazheve dhe tashmë është vënë në punë duke krijuar njerëz të famshëm të rremë, duke ndryshuar motin në video dhe duke projektuar edhe rroba. Sytë e mbyllur nuk janë aspak sfidë.

Që sistemi të modifikojë me sukses një foto duhet së pari të mësojë se si duket normalisht syri i një përdoruesi. Kjo do të thotë të stërvitësh sistemin me foto kur ata duken.

Nga kjo, softueri merr një ide për formën dhe ngjyrën e syve, dhe pastaj mund ta plotësojë atë informacion për fotot – një proces i referuar si “in-painting”. Kjo nuk është një zgjidhje e përkryer dhe IA përpiqet të modifikojë syzet , skajet e gjata dhe fytyrat në kënde ekstreme. Por kur funksionon, funksionon; duke krijuar foto tepër realiste si ato që shihni më lart.

Dhe rregullimet e IA si kjo do të bëhen të zakonshme. Kompanitë e softuerit si Adobe dhe Pixelmator po punojnë në një numër të karakteristikave të machine learning që lejojnë që të gjithë të redaktojnë imazhe me aftësi të vogla teknike.

Në të ardhmen jo shumë të largët, inteligjenca artificiale do të bëjë jo vetëm ndryshime të vogla, por do të krijojë fotografi dhe video krejtësisht të reja.

Kjo sigurisht që do të krijojë disa probleme për shoqërinë pasi bëhet më e lehtë për këdo që të provojë prova false. Por ka edhe sfida afatshkurtra, përfshirë edhe për Facebook. Në fund të fundit, kompania shpesh e shikon faqen e saj si një shtëpi për shprehje autentike, kështu që do t’u japë njerëzve mjetet e IA për të ndryshuar pamjen e tyre? Dhe nëse po, ku do të jetë limit? Redaktimi i një syri duket mjaft i padëmshëm, por ndryshimet më thelbësore mund të jenë problematike, shkruan PCWorld Albanian./a.m.

Baby Boo