Ish-presidentja e Zvicrës Micheline-Calmy Rey, në mbrojtje të Xhakës dhe Shaqës


Dhjetë vjet më parë, Kosova shpalli pavarësinë e saj nga Serbia . Ish-presditentja e Zvicrës tani këshilltarja më e vjetër federale Micheline Calmy-Rey (72) ishte një avokate e hershëme dhe e vendosur për kosovarët – reputacioni i tyre tani është i lartë. Në një intervistë me SonntagsBlick , Calmy-Rey  shpjegon lidhjet e ngushta të Zvicrës me Kosovën. Ajo që nuk e kupton është kritika për lojtarët të Nati Granit Xhaka dhe Xherdan Shaqiri pas ndeshjes së tyre fitimtare në Kaliningrad.

Znj. Calmy-Rey, ekipi kombëtar zviceran fitoi të premten kundër Serbisë. A e keni ndjekur lojën?

Micheline Calmy-Rey: Jo, por rezultati më bëri shumë të lumtur.

Lojtarët zviceranë me rrënjët kosovare, Xhaka dhe Shaqiri, bënë një gjest të gëzuar që simbolizonte shqiponjën me dy krena shqiptare. Për këtë ata menjëherë morën kritika të rënda. Si e gjykoni gjestin e dyve?

Micheline Calmy-Rey:Si mund të tregohet më shumë besnikëri për Zvicrën se sa qëllimi për të luftuar për Zvicrën? Askush nuk mund t’i detyrojë ata të hedhin nga dritarja origjinën e tyre. Të dy lojtarët janë zviceranë, rrënjët e tyre janë në Kosovë, kjo nuk paraqet asnjë problem. Sidomos jo në Zvicër.

Micheline Camly-Rey

Çfarë do të thotë?

Micheline Calmy-Rey: Unë kam lindur në Valais dhe unë aktivitetin politikë e bëj në Gjenevë . Dhe unë jam si: Valaisane ashtu edhe Gjenevase. Kjo nuk bie aspak në kundërshtim.

Ju keni luajtur një rol qendror në krijimin e shtetit të pavarur të Kosovës. 

Micheline Calmy-Rey: Zvicra ishte e rëndësishme. Ne ishim vendi i parë që filloi një diskutim mbi statusin e Kosovës. Tashmë në vitin 2004. Për vite të tëra Zvicra ka qenë e angazhuar për zvogëlimin e tensioneve midis Serbisë dhe Kosovës. Kur u bë e qartë se asnjë përparim nuk ishte i mundur në këto bisedime, ngritëm çështjen e statusit të Kosovës në OKB. Pastaj ndoqi një proces të gjatë, të udhëhequr nga OKB. Ky proces përfundoi në vitin 2008 me një shtet të pavarur.

E cila u njoh shpejt nga Zvicra.
Micheline Calmy-Rey: Jo. Komisioni i Politikës së Jashtme dhe Këshilli Federal fillimisht duhej të pajtoheshin. Ne e kemi njohur Kosovën në të njëjtën mënyrë si vendet e tjera evropiane.

Sa janë afër marrëdhëniet midis Zvicrës dhe Kosovës?

Micheline Calmy-Rey: Shumë të ngushta. Dhjetë për qind e kosovarëve jetojnë në Zvicër. Kur jam në Kosovë, shoh shumë makina me targa zvicerane. Disa madje thonë se Kosova është kantoni i 27-të i Zvicrës. Zvicra është ende shumë e pranishme atje: me ushtarët e KFOR-it dhe projektet e zhvillimit të Deza.

Çfarë rëndësie ka Kosova për ju personalisht? 

Micheline Calmy-Rey: Ne jemi toka e William Telit. Populli i Kosovës ishte prekur nga lufta për liri. Veçanërisht me njerëzit e diasporës kosovare në Zvicër, unë kam shumë takime të mrekullueshme ata. Ndonjëherë, kur hyj në taksi, shoferi shqiptar thotë: “Zonja Calmy-Rey, nuk keni nevojë të paguani asgjë, unë jam nga Kosova.” Në disa udhëtime në Kosovë, ndihem i respektuar si Nënë Tereza (qesh). Por kjo tregon vetëm se çfarë rëndësie të madhe ka pasur puna e Zvicrës zyrtare dhe ka në Ballkan