Han: Maqedonia është kthyer në rrugën evropiane, por reformat duhet të vazhdojnë veçanërisht në pavarësinë e gjyqësorit!


Maqedonia është kthyer në rrugën evropiane, por ende ka shumë për të bërë. Ai tha se reformat duhet të vazhdojnë në veçanti pavarësinë e gjyqësorit dhe theksoi se ndryshimi nuk është vetëm për përmirësimin e legjislacionit, por është e nevojshme dhe zbatimi i tij, Komisioneri i BE-së Johannes Hahn tha në një konferencë të përbashkët shtypi me kryeministrin Zoran Zaev.
“Nuk mund ta fsheh kënaqësinë personale për këtë sukses të arritur pas shumë vizitave. Kjo është një mënyrë për rreugën drejt  Evropës dhe shumë mbetet për t’u bërë, por edhe një herë sinqerisht e uroj qeverinë dhe opozitën e cila ishte më në fund serioze në mbështetje të këtij qëllimi kombëtar. Të gjitha këto parti kanë kontribuar në këtë moment, i cili është i rëndësishëm për rrugën drejt BE-së të Maqedonisë “, tha Han.

“Vendi ka bërë një rrugë të gjatë, pavarësisht rrethanave të vështira për të kapërcyer krizën e thellë politike dhe tani janë  të vendosur në rrugën evropiane. Ne shohim se ka një ndryshim pozitiv, ndjenjën e rinovuar e hapjes dhe shpresës në vend. Ndjej atmosferën dhe dridhjet e mira në vend. Maqedonia është bërë një premtim i ndryshimeve demokratike në të gjithë rajonin. Me zbatimin e marrëveshjes së Przino, reformat po zbatohen, ne kemi reforma të hapura dhe transparente. Por për të ruajtur këtë nuk ka vend për kënaqësi, reformat duhet të vazhdojnë sidomos në pavarësinë e gjyqësorit, ndryshimi nuk është vetëm për të përmirësuar legjislacionin, por edhe zbatimin e tij, “tha Han.

Sipas tij, me planin 3-6-9, qeveria ka arritur shumë për të miratuar legjislacionin e nevojshëm dhe tani duhet të zbatohet.

“Ju mund të jeni një model për rajonin. Nëse keni një zbatim konkret, ekziston mundësia që shumë shpejt të hyni në fazën e re. Unë mendoj se ju keni filluar mirë dhe është e rëndësishme ta mbani këtë në aspektin e transparencës dhe pavarësisë “, tha Han, i cili e dorëzoi raportin Zaev.

Ai përshëndeti kthimin e VMRO-DPMNE-së në Parlament dhe tha se pret pjesëmarrjen e saj në debate dhe mbështetje në reformat.

burim: Makfax

Baby Boo