Hahn: Shqipërisë i bëmë një premtim, ajo plotësoi kërkesat tona, tani vendimi na takon ne!


Komisioneri i BE-së Johanes Hahn shpreson për zgjidhjen e mosmarrëveshjes së emrit dhe e quan dritë të gjelbër për çeljen e negociatave me Maqedoninë dhe Shqipërinë. Zgjidhja e mosmarrëveshjes së emrit midis Greqisë dhe Maqedonisë ka qenë në qendër të vëmendjes muajt e fundit.

Tani lehtësimi është i madh, ata kanë rënë dakord mbi emrin zyrtar të Maqedonisë së Veriut. Ashtu si në asnjë shtet tjetër të Evropës Juglindore, Komisioni Evropian ka qenë i angazhuar për të siguruar që ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë kanë një të ardhme evropiane. Gjithashtu i përfshirë ishte Johannes Hahn, Komisioneri i BE për Politikat Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit që nga viti 2014.

Cili ishte çelësi i marrëveshjes?

Kryeministri Zoran Zaev ka bërë shumë mirë që ka krijuar një lidhje besimi me qeverinë greke. Sepse ju mund të organizoni shumë, por në fund të ditës, duhet të keni besim se pala tjetër. Kjo gjë funksionoi shumë mirë.

A mund të dështojë tani marrëveshja midis Greqisë dhe Maqedonisë?

Do të ketë një referendum në shtator apo tetor dhe unë kam punuar për ta reklamuar në nivel lokal. Unë kam besueshmëri në vend dhe jam gati të vendos ekuilibër. Por është e rëndësishme që referendumi të mos përzihet me zgjedhje të tjera, përndryshe ajo do të tërhiqet në luftën partiake-politike. Udhëheqësit e opinionit në vend – pavarësisht se cila anë politike – tani duket se pranojnë se diçka është bërë në interes të vendit dhe të gjithë rajonit. Kjo është arsyeja pse unë jam i bindur se referendumi do të marrë një shumicë të konsiderueshme.

Cilat janë hapat e ardhshëm?

Supozoj se vendet anëtare të BE do të reagojnë pozitivisht ndaj marrëveshjes dhe do të japin dritën e gjelbër për të filluar negociatat e pranimit në samitin që mbahet më 28 qershor. Me këtë eufori, mund të shkoni në samitin e NATO-s në korrik për të ripërtërirë ftesën për anëtarësim. Nëse në vjeshtë, pjesë të opozitës marrin pjesë dhe ka dy të tretat e shumicës për amendamentet kushtetuese në bazë të një referendumi të suksesshëm, parlamenti grek mund të ratifikojë protokollin e pranimit në NATO.

A mendoni se Athina do të zbatojë marrëveshjen?

E vetmja gjë që është e sigurt është vdekja. Por marrëveshja është e vendosur mirë në letër. Dhe Tsipras është një politikan profesionist. Nëse Greqia lirohet nga ekrani i vëzhgimit të euros, atëherë ajo përshtatet. Për shkak se marrëveshja është gjithashtu në interes të shtetasve grekë, ajo sjell stabilitet në rajon. Nga është marrëdhëniet normale miqësore midis fqinjëve, ku të gjithë të gjithë përfitojnë.

Çka mund të mësohet nga marrëveshja midis dy vendeve për rajonin?

Për momentin ka një trazirë nëpër rajon. Shkaku ishte strategjia jonë e zgjerimit, e cila hap një perspektivë për të gjitha shtetet. Në Kosovë, ka pasur ratifikimin e papranueshëm të marrëveshjes së kufirit me Malin e Zi. Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë dhe Bullgaria kanë nënshkruar një marrëveshje miqësie dhe ka gjithashtu negociata të hapura midis Greqisë dhe Shqipërisë. Ekziston një konkurrencë pozitive, pyetje të hapura që mund të zgjidheshin për njëfarë kohe, më në fund duhet sqaruar. Nuk duhet të ketë eufori, por sinjalet janë pozitive dhe zgjidhja për çështjen e emrit ka një domethënie rajonale.

Edhe në aspektin gjeopolitik, në fund të fundit, është edhe për pranimin në NATO të Maqedonisë. Në vitet e fundit, Rusia shpesh është paralajmëruar kundër ndikimit në rritje se saj në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Ata janë të mbërthyer në perëndim. Unë e shoh ndikimin e Rusisë më pak në mënyrë dramatike. Por është e vërtetë: ata që tani janë skeptikë në zgjidhjen e çështjes së emrit, janë të parët që më tregojnë se ndikimi i Turqisë dhe Rusisë është në derë. Ata duhet të mendojnë dy herë: Çfarë duan? Zgjidhja e mosmarrëveshjes së emrit përshtatet në çdo rast me imazhin e ankorimit të Ballkanit Perëndimor në bashkësinë perëndimore të vlerave.

Maqedonia ishte ende në krizën të keqe si tre vjet më parë. A mund të bëhet modeli i strategjisë së BE-së?

Pas kësaj ndodhi një ngjarje shumë e veçantë, që me të drejtë e zemëruan shoqërinë civile. Ne gjithashtu mund të kemi ndihmuar. Njerëzit kanë vënë re: ka gjithashtu mbështetje evropiane. Ne nuk i kemi lënë vetëm. Dhe sigurisht që vendi mund të jetë një model për rajonin.

A mund të fillojnë negociatat e BE me Maqedoninë këtë vjeshtë?

Tani është puna përgatitore për hapjen e kapitujve, kështu që një proces gjithëpërfshirës i shqyrtimit për të sqaruar nëse janë dhënë kushtet për hapjen e kapitujve në sundimin e ligjit.

Komisioni gjithashtu rekomandon fillimin e negociatave me Shqipërinë, por ka rezistencë nga Franca dhe Hollanda.

Procesi i shqyrtimit gjyqësor në Shqipëri është në lëvizje të plotë. Reforma gjyqësore është një prioritet në Shqipëri. Pra, nga këndvështrimi ynë, Shqipëria ka përmbushur kërkesat për të filluar procesin e shqyrtimit. Bazuar në këtë ju mund të bëni një analizë për të parë kriteret për hapjen e kapitujve. Jam i bindur se Shqipëria, pas vendimit maqedonas, mund të bëjë të njëjtën gjë. Mundësia për reforma është më e fortë gjatë negociatave. Unë jam i bindur se Franca dhe Holanda do të shohin gjithashtu “gotën gjysmë plot”.

A do të minonte politikën e kushtëzimit të BE nëse Shqipëria nuk do të shpërblehej për reformën vetëm për shkak se disa vende të BE janë kundër zgjerimit?

Po absolutisht. Ne nuk kemi asnjë dobi më të lartë se besueshmëria jonë. Është e thjeshtë të humbasësh diçka, por duhet shumë kohë për ta kthyer atë. Besueshmëria jonë është pjesë e sistemit tonë të vlerave. Nëse bëjmë një premtim, dhe pala tjetër plotëson kërkesat, atëherë ne duhet të pajtohemi. Nëse kjo nuk do të ndodhë, kjo do të prekte vendet e tjera në rajon.

Baby Boo