Gjermani: Film dokumentar mbi 13-vjeçarin shqiptar nga Maqedonia


Zijushi 13-vjeçar nga Maqedonia, ka qenë mirë i integruar në Bremerhaven. Megjithatë, ai është dashur të kthehet në Maqedoni. Shokët e tij të klasës e realizuan një film. Dhe ja se si duket sot Zijushi.

“Mundësisht në baza vullnetare” do të duhet të largoheshin personat e detyruar nga territori gjerman. Këtë mënyrë e preferon Qeveria gjermane me ëndje. Dhe në këtë mënyrë ata largohen “vullnetarisht” nga Gjermania, para se të dëbohen nga vendi.

“Mundësisht në baza vullnetare” është gjithashtu edhe titulli i një filmi dokumentar, të cilin e kanë realizuar nxënësit nga Bremerhaveni me Allegra Schneider dhe mësuesen Christine Carstens. Në të flitet për historinë e Zijushit 13-vjeçar, i cili me familjen e tij është dashur të kthehet në Maqedoni, pas tre vitesh qëndrimi dhe intergimi të mirë në Gjermani.

Familja është kthyer “vullnetarisht” në Maqedoni, por i ka ruajtur kontaktet me shkollën në Bremerhaven. Nga ky, dhe shumë udhëtime të tjera në kryeqytetin e Maqedonisë, në Shkup u realizua një film projekt. Aktualisht, Zijushi 14-vjeçar ka rrëfyer gjithë fatin e tij.

Për portalin “Butenunbinnen”, Zijushi ka spjeguar përmbajtjen e filmit, në të cilin ai dëbohet, ndërsa mësuesja e tij dhe disa gazetarë janë përpjekur që familja e tij sërish të kthehet në Gjermani. Filmi gjithashtu përshkruan edhe gjendjen e refugjatëve, transmeton Albinfo.

Një vit të tërë familja e tij ka qëndruar në Maqedoni. Prindërit kanë tentuar të gjejnë punë, por pa sukses. Mundësia e vetme për ta ka qenë që të kthehen sërish në Gjermani.

Edhe pse tani kanë lejeqëndrim të përkohshëm, mundësia e dëbimit të familjes është e madhe.

Baby Boo