Eurovision përjashton Rusinë nga gara


EBU – Unioni Europian i Transmetuesve ka njoftuar se Rusia nuk do të marrë pjesë në Eurovisionin e këtij viti.

Kështu është bërë të ditur përmes një njoftimi në faqen zyrtare të Eurovision, sot (25 shkurt) pasdite.

Bordi Ekzekutiv i EBU-së e mori vendimin pas një rekomandimi më herët gjatë ditës së sotme nga organi drejtues i Eurovision Song Contest, Grupi Referues, bazuar në rregullat e ngjarjes dhe vlerat e EBU.

Rekomandimi i Grupit të Referencës u mbështet gjithashtu nga Komiteti i Televizionit të EBU.

Vendimi pasqyron shqetësimin se, në dritën e krizës së paprecedentë në Ukrainë, përfshirja e një pjesëmarrjeje ruse në konkursin e këtij viti do ta çonte konkurrencën në reputacion, thuhet në njoftim.

Përpara se të merrte këtë vendim, EBU mori kohë për t’u konsultuar gjerësisht me anëtarët e saj.
Këngëtarja ukrainase Alina Pash humb mundësinë që ta përfaqësojë Ukrainën në Eurovision, pasi vizitoi Krimenë
EBU është një organizatë jopolitike anëtare e transmetuesve të angazhuar për të ruajtur vlerat e shërbimit publik.

“Ne mbetemi të përkushtuar ndaj mbrojtjes së vlerave të një konkursi kulturor që promovon shkëmbimin dhe mirëkuptimin ndërkombëtar, bashkon audiencën, feston diversitetin përmes muzikës dhe bashkon Evropën në një skenë”, thuhet në njoftimin në faqen zyrtare të Eurovision. /Telegrafi/