Erdogan mbyll partinë kurde, reagon Amerika dhe BE


Një prokuror turk paraqiti një çështje në gjykatën kushtetuese të mërkurën duke kërkuar ndalimin e Partisë Demokratike të Popujve (HDP) mbi lidhje të pohuara me militantë Kurdë, kulmin e një go*ditjeje për vite me radhë kundër partisë së tretë më të madhe të parlamentit.
Politikanë që mbajnë krahun e Erdoganit kanë përshëndetur një veprim të tillë duke e quajtur këtë parti si një organizatë kriminale.

Aleati nacionalist i Presidentit turk Tayyip Erdogan të enjten mirëpriti një rast nga një prokuror i lartë që kërkonte mbylljen e opozitës pro-kurde, duke thënë se partia duhet të mbyllet, “kurrë të mos hapet më”.
“Reuters” shkruan se kundër këtij veprimi ka reaguar Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Shtetet e Bashkuara dhe Evropa kanë kritikuar një lëvizje nga Turqia drejt ndalimit të Partisë Demokratike të Popujve pro-Kurde (HDP), një javë para se krerët e BE do të diskutojnë marrëdhëniet e tensionuara me Ankaranë në një samit.
Departamenti i Shtetit i SHBA tha se shpërbërja e HDP “do të prishë padrejtësisht vullnetin e votuesve turq, do të minojë më tej demokracinë në Turqi dhe do të mohojë miliona qytetarë turq përfaqësimin e tyre të zgjedhur”.

HDP ka thënë se do të rigrupohet në një parti të re nëse ndalohet, megjithëse faqja e lajmeve Haberturk citoi akuzën duke thënë se prokurori kërkoi një ndalim politik për më shumë se 600 zyrtarë të HDP – një pengesë e rëndë për çdo veprim të tillë.
HDP, e cila fitoi 11.7% të votave në një zgjedhje parlamentare 2018 dhe ka 55 vende në parlamentin me 600 anëtarë, akuzoi AKP për formësimin e politikës përmes gjykatave. Ajo mohon çdo lidhje me militantët.

PKK ka luf*tuar një kryengritje kundër shtetit në Turqinë juglindore kryesisht kurde që nga viti 1984. Më shumë se 40,000 njerëz janë vrarë në konflikt.