E tmerrshme: Fëmijët albin në Afrikë vriten për t’u shitur, ja sa vlen një trup

Në Malavi, të lindurit me albinizëm mund të jetë një dënim me vdekje. Në katër vitet e fundit, të paktën 21 persona me albinizëm janë vrarë në vendin e Afrikës Juglindore. Vrasjet lidhen me bestytnitë dhe ritualet makabër sepse besohet se pjesët e trupave të tyre janë të pajisura me fuqi magjike.

Baby Boo

Sulme të tilla ndodhën edhe në Mozambik, Tanzani dhe Afrikën e Jugut. Kockat dhe gjymtyrët e tyre janë shitur në tregun e zi dhe, sipas një raporti të Kryqit të Kuq, magjistarët paguajnë deri në 75,000 dollarë për trupin e një albino.

Albinizmi, një anomali kongjenitale për shkak të mungesës totale ose të pjesshme të pigmentimit në lëkurë (melaninë), sy dhe flokë, prek një person në 20,000 në botë, por është shumë më i zakonshëm në Afrikën Sub-Sahariane.
Në Malaëi vlerësohet se midis 7,000 dhe 10,000 njerëz, një në çdo 1800. Por, sipas ekspertit kryesor të Kombeve të Bashkuara për albinizmin, Ikponëosa Ero, për shkak të dhunës janë në rrezik të “zhdukjes”.

Që nga nëntori i vitit 2014, në Malavi ka pasur dhjetëra vrasje, rrëmbime dhe plaçkitje kundër personave me albinizëm. Më 7 Dhjetor 2017, humbën gjurmët e një vajze dy vjeçare, Jean Ngëedula.

Me sa duket babai i tij do ta kishte shitur atë tek një mjek tradicional, i cili kryen rite proporcionale në Mozambik fqinj, një prej vendeve të konsideruara – së bashku me Republikën Demokratike të Kongos, Afrikën e Jugut, Sëaziland dhe Tanzania – një treg për tregtinë ndërkufitare në pjesët e trupit.

Burri u arrestua me akuzën e vrasjes dhe hetimet janë ende në vazhdim. Më 9 Mars 2018, Mark Lasambuka, një 22-vjeçar nga fshati Nakaëa, në jug të vendit, u zhduk ndërsa ishte me një mik. Trupi i tij u gjet në 1 Prill.

Vrasje dhe rrëmbime që thuajse gjithmonë kalojnë të pandëshkuara. Në krahasim me hetimet për krime të tjera, ata në të cilët viktimat janë njerëz me albinizëm vazhdojnë shumë ngadalë. Sipas të dhënave nga policia e Malaëi dhe Ministria për Drejtësi, në katër vitet e fundit vetëm një rast vrasjeje dhe një tjetër i vrasjes në tentativë përfundoi me bindjen e atyre që janë përgjegjës.
Amnesty International, në një raport të botuar së fundmi, denoncon që shumica e krimeve të kryera kundër albinizmit mbeten të pandëshkuara për shkak të joefikasiteteve serioze dhe vonesave në sistemin gjyqësor.

“Autoritetet Malaëian duhet të rishikojnë urgjentisht sistemin e drejtësisë penale për të mbrojtur njerëzit me albinizëm, të cilët përballen me kërcënimin e vazhdueshëm për t’u vrarë për pjesët e trupit të tyre në një vend ku shumica e këtyre krimeve të tmerrshme mbeten të pazgjidhura dhe të pandëshkuara.

Njerëzit me albinizëm duhet të marrin drejtësi për këto krime të padrejta të urrejtjes. Nëse kërkon një kohë të gjatë për të kryer hetime apo për të dalë në gjykim është një provë e qartë që sistemi gjyqësor Malaëi nuk funksionon “, tha Deprose Muchena, drejtori i Amnesty International për Afrikën Jugore.