Diferenca e ngushtë: Çfarë ndodh nëse Trump dhe Biden do jenë baraz


Zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 po zhvillohen në rrethana dukshëm të ndryshme sesa katër vjet më parë për shkak të pandemisë Covid-19, me miliona që votuan herët ose me postë. Ndërsa mediat amerikane do të jenë të etura për të thirrur një fitues pas mbylljes së votimeve, mund të duhen ditë ose edhe javë para se të jetë e qartë nëse Donald Trump ka mbajtur vendin e tij në Shtëpinë e Bardhë.

Si do të fitojë Trump ose Biden?
Ndërsa ata do të kenë votuar për emrin e Republikanit Donald Trump ose emrin e Demokratit Joe Biden në fletën e tyre të votimit, votuesit në SH.B.A. nuk zgjedhin drejtpërdrejt presidentin e tyre. Presidenti vendoset nga kush fiton mjaft shtete – me 270 vota të “Kolegjit Zgjedhor” të nevojshëm për të fituar vendin në Shtëpinë e Bardhë.

Secilit shtet i është dhënë një numër i ndryshëm i votave elektorale, bazuar në përafërsisht në numrin e popullsisë së tij. Pse nuk kemi pasur një rezultat ende pasi votimet u mbyllën orë më parë?

Ndërsa rezultatet vijnë nga secili shtet, zakonisht është mjaft e qartë për të thirrur fituesin, por media heziton ta bëjë këtë këtë vit pasi nuk është aq e thjeshtë.
Më shumë njerëz se kurrë kanë hedhur votën e tyre përpara ditës së zgjedhjeve me fletëvotime, por ka frikë se disa shtete, duke përfshirë Pensilvaninë, Ëisconsin dhe Michigan, mund të mos raportojnë rezultate për ditë potencialisht.

I gjithë procesi i votimit është ngadalësuar gjithashtu për shkak të distancës shoqërore në stacionet e votimit, me raporte për radhë të gjata pasi që vetëm një numër i caktuar i njerëzve mund të lejohen brenda në të njëjtën kohë. Përgjigja e shkurtër është: askush nuk e di. Një arsye tjetër që është më e ndërlikuar në SH.B.A. është për shkak të zonave të ndryshme kohore, me disa shtete madje që kanë më shumë se një.

Po sikur të ketë barazim?
Nëse ka një barazim, Dhoma e Përfaqësuesve e sapo zgjedhur do të zgjidhte presidentin, me secilin delegacion shtetëror që kishte një votë. Një shumicë e thjeshtë e shteteve, e barabartë me 26 vota ose më shumë, do të duhej për të fituar. Nëse rezultati i zgjedhjeve diskutohet, ai mund të përfundojë në Gjykatën e Lartë – kjo është ajo që Trump beson se do të ndodhë.

A ka ndonjë afat absolut?
Dita e Përurimit – gjithmonë 20 janar, ose 21 janar nëse 20 Janar bie një të dielë – është vendosur në Kushtetutë, nën Amandamentin e 20-të, të miratuar në 1933, kështu që një president duhet të vendoset deri atëherë.

Baby Boo