Deri në qershor të vitit 2019, Bashkimi Evropian pret të ketë dënime dhe burgime në Maqedoni


Bashkimi Evropian (BE), kërkon nga Maqedonia që deri në qershor të vitit të ardhshëm të ketë epilog për rastet e filluara gjyqësore për krim të organizuar dhe korrupsion, përfshirë ato të nivelit të lartë, deklaroi sot zëdhënësi i Qeverisë së Maqedonisë, Mile Boshnjakovski.

Në konferëncën e rregullt javore për mediat bashkë me zëdhënësin tjetër Muhamet Hoxha, Boshnjakovski ka folur për tre kushtet të cilat i janë dhënë Maqedonisë për realizim deri në fillimin e negociatave me BE-në në qershor të vitit 2019.

Ai tha se autoritetet e Maqedonisë kanë marrë udhëzimet e qarta, për çka tashmë kanë filluar përmbushjen e detyrimeve, sepse vendi do të duhet të tregojë rezultate transparente dhe të qëndrueshme në fushat e kërkuara.

“Në fushën e reformave në gjyqësor, hetime proaktive, prokurori dhe verdikte përfundimtare në raste të korrupsionit dhe krimit të organizuar, përfshirë këtu nivelet më të larta, ku kërkohet epilog për proceset e filluara, të kemi reforma në shërbimet e sigurisë ku kemi filluar me planin 3-6-9 që do të rezultojë me agjencinë e re OTA, dhe e treta, reformat në Administratën Publike”, tha Boshnjakovski.

Ai tha se qeveria një kohë të gjatë po paralajmëron Planin 18, për çka bëri thirrje për durim, sepse i njëjti do të publikohet së shpejti dhe në të do të jenë të përfshirë të gjithë treguesit se çfarë saktë duhet bërë nga detyrat.

Zëdhënësi Hoxha nga ana e tij, përcolli informacionin se Maqedonia dhe Gjermania, kanë arritur një marrëveshje për njohjen reciproke të patentë shoferëve, me çka, tashmë shtetasit e Maqedonisë të cilët jetojnë dhe punojnë në këtë shtet, nuk do të kenë nevojë t’u nënshtrohen provimeve shtesë, për të gëzuar të drejtën e ngasjes së automjetit.

Sipas tij, Qeveria e Maqedonisë në seancën e djeshme miratoi informatën për nënshkrimin e deklaratës së përbashkët të MPB-së së saj me Ministrinë gjermane për Komunikacion dhe Infrastrukturë për njohjen reciproke të patent shoferit.

“Në bazë të informatave që kemi nga MPB-ja, presim që kjo deklaratë të nënshkruhet së shpejti nga ministritë përkatëse dhe e njëjta të gjejë zbatim në dy vendet. Deri më sot, Maqedonia ka nënshkruar një marëveshje të tillë me shtatë shtete, Spanjën, Italinë, Serbinë, Shqipërinë, Malin e Zi, Bosnjë e Hercegovinën dhe Austrinë”, tha Hoxha për të shtuar se një marrëveshje e tillë pritet së shpejti të nënshkruhet edhe me Republikën e Kosovës.

Baby Boo