Debat televitiv: Zaev dhe Mickoski nuk pajtohen rreth pavarësisë së gjyqësorit në Maqedoni


Pas thuajse dy dekada, mbahet debat i parë publik në TVM1, ku përballen Kryeministri i vendit dhe lideri i opozitës më të madhe në vend, respektivisht Zoran Zaev përballë Hristijan Mickoski.

Kërkesa për debat erdhi nga Mickoski, por që u pranua pa hezitim nga Kryeministri Zaev.

Ky debat pritet të jetë mjaft i nxehtë, sidomos pas dënimit të sotëm të Gruevskit me dy vite burg, në lëndën “Tanku”.

Telegrafi Maqedoni do të mundohet që t’u sjell pjesë të rëndësishme të debatit.

8:10

Në lidhje dënimin e Gruevskit, Kryeministri Zoran Zaev tha se sot situata është krejtësisht ndryshe në gjyqësi.

Sipas tij, sot kemi gjykata të lira, hetime të pavarura dhe punë më cilësore të gjykatave, krahasuar me periudhën e Gruevskit.

Ai thekson se këtu ka ndikuar shumë procesi reformues që ka ndërmarrë qeverisja që udhëhiqet nga ai vetë, duke shtuar se gjyqësia hapet plotësisht për qytetarët.

Në këtë drejtim, Zaevi përmend edhe gjykimin e tij, duke e konsideruar si transparent dhe të hapur, duke përmbyllur se Ligji duhet të vlej për të gjithë.

Ndryshe nga Zaev, Mickoski thotë se Zaevi është amnistuar tre herë, në tre procese të ndryshme gjyqësore, duke shtuar se nuk ka transparencë, pasi që nuk u lëshuan inçizimet ndaj gjykimit të Zaevit.

Mickoski thotë se pavarësia duhet të jetë reforma kryesore në gjyqësi, kurse tani ndodh e kundërta, nuk ka pavarësi të gjykatave, dhe se Zaevi ndikon në aktgjykimet e gjykatave.

Baby Boo