Bekteshi: Nesër votohet Ligji për përkrahje financiare për pagat, punëdhënësit mund të aplikojnë deri më 30 prill për dy muaj

Paketa e ligjeve që dalin nga grupi i pestë i masave për të mbështetur ekonominë nesër do të vendoset në rendin e ditës të një seance të Kuvendit, i cili më në fund pritet të votohet, kryesisht Ligji për Mbështetjen Financiare të Pagave. Ndërsa këto ligje janë bllokuar nga opozita për një kohë të gjatë me ndryshime, afati i aplikimit është zgjatur, tha ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi gjatë paraqitjes së ftuar në emisionin “24 Analiza” në Tv24.

Baby Boo Tinex

“Afati i fundit për të aplikuar për masën për mbështetjen financiare për pagën për muajt shkurt dhe mars është zgjatur deri më 30 prill, dhe e reja është se punëdhënësit do të jenë në gjendje të aplikojnë për të dy muajt njëherësh. “Sapo Ligjet të miratohen nga deputetët dhe të publikohen në Gazetën Zyrtare, ato do të hyjnë menjëherë në fuqi, e cila do të fillojë zbatimin e masave,” tha Ministri Bekteshi.

Ministri u bëri thirrje të gjithë punëtorëve të mos nënshkruajnë pushime nga puna sepse edhe pas bllokimit të masave në Parlament, ata më në fund do të marrin pagat e tyre.
Bekteshi theksoi se Pakoja e Pestë nuk është vetëm një masë për mbështetjen financiare për pagesën e pagave, por ka një numër masash të tjera që nënkuptojnë mbështetje indirekte për kompanitë dhe firmat.

“Katër pakot e para të masave kanë një vlerë totale prej 860 milion euro, të zbatuara tashmë, dhe duhet të dihet se ka masa të ndryshme, dmth ose shteti heq të ardhurat ose ka mbështetje të drejtpërdrejtë financiare nga buxheti ose vonesa në pagimin e tarifave të caktuara që duhet të paguajnë qytetarët dhe kompanitë. Ky ishte qëllimi ynë dhe thirrja për opozitën për të zhbllokuar ligjet në Parlament, sepse ne kemi ligje që nuk janë miratuar ende, dhe ato duhej të zbatoheshin vitin e kaluar “, tha Bekteshi.

Për spekulimet e publikut se më shumë se 60,000 njerëz humbën punën gjatë pandemisë, ministri Bekteshi tha se ishin 18,300 njerëz sipas të dhënave të Agjencisë së Punësimit, përfshirë ata që humbën punën me marrëveshje.
“Në muajt e parë të këtij viti, janar, shkurt dhe mars, krahasuar me vitin e kaluar, kemi një rritje të të hyrave buxhetore, që do të thotë rritje e aktivitetit ekonomik. Nëse ka një rritje të tatimit mbi të ardhurat do të thotë që ose kemi rritje të pagave ose kemi punë të re. “Ne kemi një rritje në tatimin mbi të ardhurat me 1%, nëse ka pushime nga puna atëherë si mund të ketë një rritje në tatimin mbi të ardhurat”, tha ministri Bekteshi.

Ministri informoi se një paketë e re shtesë e masave aktualisht është duke u përgatitur për të mbështetur aktivitetet që janë mbyllur me një vendim të Qeverisë mbi rekomandimin e Komisionit për Sëmundjet Infektive siç është sektori i hotelierisë.

“Paketa po përfundon, ne ndoshta do ta shpallim javën tjetër dhe do të fillojmë me realizimin. Të ardhurat mesatare që raportuan kompanitë në këtë sektor në tremujorin e parë të këtij viti do të merren parasysh, një përqindje e caktuar do të jetë marrë drejtpërdrejt si një grant nga Qeveria. merrni parasysh ditët që ishin mbyllur ose nuk funksionuan, “tha Ministri dhe shtoi se kjo është një masë shtesë për hotelieri, e cila nuk ishte parashikuar në Masat e Pestë të Qeverisë.

Restorant Lumare