Azilkërkuese në Angli, shqiptarja: Fëmijët nuk hanë asgjë nga ushqimi që na japin


Një azilkërkuese shqiptare e cila është strehuar në një hotel në Devon me dy fëmijët e saj është shprehur për mediat britanike se ata nuk po hanë për shkak të ushqimit të cilin ajo e ka cilësuar si ‘të papërshtatshëm’.

45-vjeçarja është një azilkërkues e cila mbërriti në Britaninë e Madhe në shtator 2022 me dy fëmijët e saj dhe për dy muajt e fundit, ata janë vendosur në një hotel që bie në zonën e Devonit Lindor.

Ajo u shpreh se fëmijët e saj, 16 dhe 14 vjeç, “nuk hanë asgjë nga ushqimi që japin” në hotel. Fotot tregojnë se në një vakt, atyre iu dhanë kofshë pule, oriz, një simite, banane dhe hurma arabe.

Fëmijët e mi nuk hanë asgjë nga ushqimi që japin. Fëmijët më kërkojnë të gatuaj për ta, por unë nuk kam kuzhinë për të ushqyer fëmijët e mi. Ndihem shumë keq kur shikoj fëmijët e mi pa ushqim”, u shpreh 45-vjeçarja shqiptare.

Sipas tyre, hoteli ku ajo po qëndron nuk lejon hapjen e dritareve. Ndërsa kjo është tipike për shumë hotele për arsye sigurie, sigurie dhe efikasiteti energjetik.

“Në Mbretërinë e Bashkuar, ne duam të qëndrojmë, por gjithçka është shumë larg nga këtu. Unë do të doja një kuzhinë që të mund të kem një vend për të gatuar për fëmijët dhe diku më afër fshatit dhe shkollave sepse ne jemi shumë larg këtu, nuk mund të rrimë. Jam vetëm, nuk kam kush të më ndihmojë. Na duhen edhe rroba dhe këpucë se nuk kam me çfarë t’i blej.”, është shprehur ajo.

Një zëdhënës i Ministrisë së Brendshme tha se pavarësisht se numri i njerëzve që mbërrijnë në Anglika arritur nivele rekord, ata vazhdojmë të ofrojnë mbështetje për azilkërkuesit që përndryshe do të ishin të varfër. Ai shprehet se ofrojnë çdo ditë së bashku me snacks dhe ujë, dhe një pagesë javore aty ku është e pranueshme.

“Ushqimi i ofruar në hotelet e azilit plotëson standardet e NHS Eatwell dhe i përgjigjet të gjitha kërkesave të kulturës dhe dietës. Aty ku ngrihen shqetësime për çdo aspekt të shërbimit të ofruar në një hotel, ne punojmë me ofruesin për të siguruar që këto shqetësime të adresohen.”, u shpreh ai.