“Asnjë shtet nuk ia del i vetëm”/ OBSH: Pasojat e pandemisë do të ndihen për dekada me radhë

Pandemia e koronavirusit vazhdon të përshpejtohet dhe pasojat e saj do të ndjehen për dekada të tëra – tha shefi i OBSH në një konferencë për shtyp të hënën.

Kërcënimi më i madh me të cilin përballet bota, tha ai, nuk është vetë virusi por mungesa e solidaritetit global dhe lidershipit global. Ne nuk mund ta mundim këtë pandemi me një botë të ndarë – tha ai.

“Politizimi i pandemisë e ka përkeqësuar situatën. Asnjë nga ne nuk është i sigurt deri sa të gjithë të jemi të sigurt. Asnjë organizatë dhe asnjë shtet nuk mund ta luftojë i vetëm këtë pandemi. Vetëm, duke punuar bashkë mund ta kapërcejmë këtë kërcënim global. Kërcënimi më i madh me të cilim përballemi tani nuk ëhstë vetë virusi, por mungesa e solidaritetit dhe lidershipit global”, tha ai.

OBSh paralajmëroi javën e shkuar për një fazë e re dhe e rrezikshme e pandemisë së koronavirusit, me njerëzit e lodhur nga izolimet pavarësisht përhapjes së shpejtë të sëmundjes.

Covid 19 që deri më tani ka vrarë më shumë se 465 mijë njerëz në botë dhe ka infektuar rreth 9 milionë të tjerë, po rritet në kontinentet amerikane dhe pjesë të Azisë, ndërkohë që Evropa po vazhdon hapjen graduale. Izolimet për ndalimin e virusit kanë gjunjëzuar ekonominë por OBSH thotë se pandemia sërish përbën një kërcënim të madh.

Baby Boo