A duhet të vaksinohen njerëzit që u shëruan nga Covid-19

Mund të ju duket i çuditshëm ky fakt por ekziston mundësia që të infektoheni për herë të dytë nga koronavirusi edhe pasi të jeni shëruar. Kjo ndodh vetëm nëse bie niveli i antitrupave i cili mund të zbehet me kalimin e kohës.

Baby Boo

Zyrtarët e shëndetit publik shpresojnë të vaksinojnë sa më shumë njerëz të jetë e mundur për të kthyer rrjedhën e pandemisë së koronavirusit sapo të vihet në dispozicion një vaksinë – madje edhe ata që janë shëruar tashmë nga Covid-19, përcjellë Periskopi. Dhe ndërsa nuk dihet ende se si sistemet imunitare të të mbijetuarve Covid-19 reagojnë ndaj një vaksine – veçanërisht midis koronavirusit “transportues të gjatë”, simptomat e të cilave zgjasin javë dhe muaj pas diagnozave të tyre – ka të ngjarë të ketë pak rrezik në marrjen e të shtëna.

“Rekomandimi i përgjithshëm është të bëni vaksinën, edhe nëse keni qenë i infektuar më parë,” tha Dr. David Thomas, një profesor i mjekësisë dhe drejtor i sektorit të sëmundjeve infektive në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins. “Ka disa pyetje për të cilat nuk kemi ende përgjigje, por nga ato që dimë tani, është thirrja e duhur për të bërë vaksinën.”

Janë të rralla rastet kur një person mund të infektohet dy here nga COVID-19, por nëse nivelet natyrore të antitrupave zbehen me kalimin e kohës, mund të jetë e mundur që një person të infektohet më shumë se një herë. Mjekët dhe ekspertët e sëmundjeve infektive bien dakord që shumica e njerëzve duhet të vaksinohen, edhe nëse mund të kenë imunitet natyror mbrojtës.

Në shumicën e të mbijetuarve, një vaksinë mund të rrisë edhe imunitetin nga infeksionet fillestare. Të rriturit e shëndetshëm mbi moshën 50 vjeç ende këshillohen të bëjnë vaksinën e herpesave edhe nëse më parë kanë pasur linë e dhenve ose herpes. Administrata e Ushqimit dhe Barnave po shqyrton të dhënat për dy kandidatë për vaksina, të bëra nga Pfizer dhe Moderna.

Komiteti i pavarur këshillimor për Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve votoi të martën për të miratuar rekomandimet për atë që duhet të jetë i pari në radhë për të marrë fotografitë. Rekomandimet do të shkojnë tek drejtori i CDC për regjistrim zyrtar. Përhapja e planifikuar ka implikime të mëdha për mënyrën se si vendi tërhiqet nga pandemia, por gjithashtu ngre pyetje se si do të preken gati 14 milion në SH.B.A., të cilët tashmë kanë konfirmuar raste të Covid-19