Gjeorkievski: Dëshiroja të zgjidh problemin e emrit, por LSDM-ja nuk më lejoi


Ljubço Georgievski, ish-kryeministri i Maqedonisë, në një intervistë për Radio Evropa e Lirë tha se dikur donte të zgjidhte çështjen e emrit me Greqinë dhe nisi një iniciativë, por erdhi në një rezistencë të ashpër prej nga LSDM-ja e atëhershme opozitare.

“Dëshiroj të rikujtoj se unë jam politikan i cili i pari e hapi këtë çështje, me guxim në mënyrë sikurse sot e zgjidh zotëri Zaev. Do të rikujtoj që nga viti 2000, kur isha kryeministër, kishte përpjekje më Simitisin pikërisht këtë emër Perëndimore apo Maqedonia e Epërme ta zgjedhim problemin. Për fat ajo ishte vetëm përdorim ndërkombëtar, nuk duhej të ishte për përdorim të brendshëm dhe duhet të ceki se kundërshtarë kryesorë ishin udhëheqja e atëhershme e LSDM-së dhe gazetarët të cilët ishin rreth udhëheqjes së LSDM-së”, tha Ljupçe Georgievski, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Ai tha se si një histori e historisë dhe fatit, tani ata ata që nuk më lejuan të zgjidh, ata e zgjedhin në një mënyrë më të rëndë.

Ish-presidenti i OBRM-PDUKM-së nuk mund të pajtohet me faktin se qeveria e mëparshme pati mundësinë për të arritur një marrëveshje më të mirë, por nuk reagoi sepse, siç tha ai, që të mbante një vlerësim prej pesë për qind më të lartë në mesin e votuesve të saj. Ai shtoi se segmenti më i vështirë i pranimit nga marrëveshja e Prespës, megjithëse mbështet marrëveshjen, është ndryshimi i emrit për përdorim të brendshëm.

“Nëse do të ishte vetëm për përdorim ndërkombëtar, do të ishte një kompromis ideal. Më vjen keq që shumë politikanë në Maqedoni, duke përfshirë edhe veten time, sa herë që janë përballur me një rezistencë të vogël nga opozita dhe disa qarqe të medias, janë rikthyer pasi u përpoqën, kur donin ta zgjidhnin problemin” tha Georgievski.

Ai shton se më 30 shtator do të votojë “për” për shkak se nuk dëshiron që Maqedonia të jetë më IRJM./Telegrafi/

Baby Boo