Zvicra njihet për pagat e larta. Po cilat punë paguhen më së miri?

Këto janë pagat mujore në Zvicër të fushave të ndryshme
Zvicra ka lëshuar librin e saj vjetor të pagave, i cili përshkruan pagën mesatare për punët e mëdha në Zvicër që paguhen më shumë dhe më pak.
Jo vetëm që tregon pagat mesatare, por edhe sa mund të presë të fitojë një person nëse fiton përvojë shtesë, shkruan 20 minute.

Baby Boo

Libri botohet çdo vit dhe merr parasysh pagat në gjithë vendin nga një larmi burimesh.
“Përafërsisht 9400 detaje vijnë nga kontratat kolektive të punës, si dhe rekomandimet dhe statistikat”, tha Livia Tosoni, autori i librit të pagave, për mediat zvicerane 20 Minuta.
Tosoni tha se gjetjet e studimit nuk tregojnë ndikimet e mëdha të pandemisë.
Bazuar në njohuritë e sotme, zhvillimi i pagave nga 2020 në 2021 ishte më i ulët se në vitet e tjera.

Sa fitojnë njerëzit në Zvicër mesatarisht?
Pagat zvicerane të botuara nga Zyra Federale e Statistikave (OFS) hedh dritë mbi disa fakte interesante, përfshirë edhe sa fitojnë punëtorët e huaj krahasuar me kolegët e tyre zviceranë.
Sipas Anketës së FSO-së për Strukturën e Fitimeve të FSO-së të vitit 2018, viti i fundit për të cilin gjenden statistikat zyrtare, paga mesatare mujore në Zvicër është 6,538 franga.

Pagat nuk kanë ndryshuar në mënyrë dramatike që nga ajo kohë.
Studimi tregon se 10 për qind e të punësuarve me pagën më të ulët kanë fituar më pak se 4,302 franga në muaj, ndërsa 10 për qind më e paguara kanë fituar gati 11,700f në muaj.

Cilat janë profesionet më të paguara?
Ashtu si me rezultatet nga vitet e mëparshme, puna më e paguar në Zvicër është një Zyrtar Kryesor Financiar, i cili ka një pagë mesatare mujore prej 14,231 franga.
Pilotët janë gjithashtu shumë të paguar – pavarësisht ndikimeve të koronavirusit – duke marrë në shtëpi 8,365 deri në 9,361 franga.

Ndërsa mjekët fitojnë një pagë të fortë prej 8,076, ndërsa një ”krye mjek” ose një mjek do të marrë në shtëpi 13,030 franga në muaj.
Menaxherët e kredive dhe rreziqeve marrin në shtëpi 8,788 franga në muaj.
Mësuesit në Zvicër fitojnë 6,647 franga në muaj (Kopsht fëmijësh) dhe midis 7,093 dhe 7,516 franga në muaj në shkollën fillore ose të mesme.

Po në lidhje me pagën më të ulët?
Në skajin tjetër të spektrit, pagat më të ulëta janë për shoqëruesit e fluturimit në Zvicër të cilët fitojnë 3,400 franga në muaj, duke u rritur në 3,500 në muaj.
Punonjësit në dyqane dhe kioska më të vogla fitojnë 3,700 në muaj.

Shkalla është më e lartë në zinxhirët e supermarketeve të Zvicrës, ku marrëveshjet kolektive të punës ndihmojnë në rritjen e pagave mesatare.
Në Coop dhe Migros, paga është 4,200 franga, ndërsa në Lidl pagesa mesatare mujore është 4,350 franga.
Puna në industrinë e shërbimeve – edhe pse pa dyshim një nga profesionet më të goditura për shkak të pandemisë – paguan mesatarisht 4,195 franga në muaj.