Zona Schengen mund të jetë e mbyllur deri në shtator

Zona e Schengenit në Evropë mund të mbajë kufijtë e saj të mbyllur deri në shtator, për të mbrojtur veten kundër kërcënimit të COVID-19 nga SHBA dhe vendet e tjera që kanë shpërthim të pakontrolluar të koronavirusit. Presidenti francez Emmanuel Macron ka raportuar se ka rritur mundësinë që vendet pa kufij të qëndrojnë të mbyllura për shumicën e të huajve për gjashtë muaj të tjerë.

Baby Boo

30 vende të BE-së dhe Schengenit mbyllën kufijtë e tyre më 17 mars për të përmirësuar kontrollin pandeminë.

Që atëherë, ndalimi i udhëtimit ka bllokuar hyrjen në ato kombe për të gjithë turistët dhe shumicën e të huajve. Mbyllja fillestare 30-ditore e kufirit do të përfundojë më 16 prill, transmeton Scan.

Nëse anëtarët bien dakord për rinovimin e saj, Evropa do të mbetet në një bllokim të paprecedent, i barrikaduar në botën e jashtme për të paktën dy muaj në total, përcjell albinfo.ch.

Këto vende do të mbeten jashtë kufijve për të gjithë, por qytetarët e BE-së, banorët e përhershëm dhe të tjerët me arsye thelbësore për të udhëtuar për janë të përjashtuar. Personat që janë të përjashtuar përfshijnë gjithashtu mjekë, staf mjekësor, diplomat dhe punonjës ndërkufitar, si dhe pasagjerë tranzit.

BE thotë se mbyllja e kufirit ka shkaktuar uljen e trafikut ajror në bllok në pothuajse zero.

Fluturimet e vetme që funksionojnë kryesisht janë për ngarkesë dhe riatdhesim.

BE-ja nxiti veprimin e njëanshëm për të përmirësuar përhapjen e virusit, pasi shumë vende fillimisht zgjodhën vet mbylljen e kufijve.