Zaev: Heq dorë nga data 5 korrik, zgjedhjet të mbahen më 8 korrik

Macedonian Prime Minister Zoran Zaev gives a press conference in Skopje on October 19, 2019. - North Macedonia's prime minister on Saturday called for early elections after the European Union failed to open membership talks for his Balkan state, which had been the key goal of his administration. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP) (Photo by ROBERT ATANASOVSKI/AFP via Getty Images)

Nuk do të skllavërohem në datën 5 korrik dhe t’i përmbahem si datë. Duke marrë parasysh që edhe Mickoski edhe unë e kam përmendur shumë herë se është më e pranueshme që zgjedhjet të mbahen të mërkurën si një ditë jo pune, unë po jap dorëheqjen nga 5 korriku dhe jam dakord që zgjedhjet të jenë të mërkurën, 8 korrik, ndërsa të hënën dhe të martën do të votojnë të sëmurët, qytetarët në vetizolim, qytetarët janë pozitivë me coronavirus që janë në spitale dhe në shtëpi, të gjithë të sëmurët kronikë, të moshuarit, tha sot nga Strumica kryetari i LSDM-së Zoran Zav.

Zaev i bëri thirrje opozitës për përgjegjësi, racionalitet dhe konstruktivitet.

“Dua të informoj të gjithë se kjo nuk ka të bëjë me ndonjë kokëfortësi apo datë fikse, por bëhet fjal për vendin tonë dhe njerëzit tanë. Për t’u marrë më mirë me krizën e koronës, krizën shëndetësore dhe ekonomike të shkaktuar nga virusi, i cili zgjat dhe do të vazhdojë në periudhën në vijim. Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për zgjedhje sa më shpejt të jetë e mundur. Jo për shkak të një date apo për shkak të një egoje të një partie.

Është shumë e rëndësishme për ne që të kemi zgjedhje në kohë për t’i kthyer institucionet tona, që institucionet t’u shërbejnë njerëzve me kapacitet të plotë. Institucionet janë për të gjithë qytetarët dhe ata që mbështesin qeverinë dhe ata që mbështesin opozitën dhe ata që nuk mbështesin askënd. Kjo është arsyeja pse pjesëmarrja e opozitës është shumë e rëndësishme. Apeloj, bëj thirrje për përgjegjësi, racionalitet dhe konstruktivitet. Kjo nuk është koha si më parë kur caktohej qeveri dhe dakordoheshin zgjedhjet pa opozitën. Jo, demokracia në të cilën jetojmë kërkon pjesëmarrjen aktive të opozitës”, tha Zaev.