Xhaferi: KSHZ do të formohet, Marrëveshja do të jetë Gazetën zyrtare para referendumit

Kryetari i Kuvendit në një intervistë për MIA-n shpreson se liderët e partive politike do të arrijnë marrëveshja në takimin e ardhshëm të dielën në mbrëmje apo të hënën dhe se nuk do të përbëj problem për Kuvendin që marrëveshjen Kuvendi ta miratojnë deri në fund të muajit.

Baby Boo

Në të kundërtën, thotë ai, do të vazhdoj procedura për sjelljen e ndryshimeve të Kodit Zgjedhor ku parashihet shumica e votave të zgjedhin Komisionin Shtetëror Zgjedhor (KSHZ), e cila duhet duhet ta udhëheq referendumin për emrin.

“Në të kundërtën, që nuk e dëshiroj, procedura që është nisur mund të shkojë deri në fund sepse nuk ka instrumente për ndalimin nëse nuk mendojmë në shprehinë kur do të duhet të nënshkruhet me nënshkrimin e Kryetarit të Shtetit dhe ai të vendos njëlloj si me dy ligjet e mëparshme. Ajo tashmë ashtë një nga instrumentet për pengesë”, thotë Xhaferi.

Kryetari i Kuvendit thotë se Kuvendi nuk ka afat të fundit për votimin e referendumit sepse ende nuk është dhënë datë për referendum.

“Për këtë shkak nuk jemi të obliguar të themi 30 korrik, 31 korrik apo 1 gusht është afati i fundit. E rëndësishme është korniza në të cilën do të mbahet referendumi dhe në bazë të asaj të dorëzohet propozim-vendimi deri te Kuvendi, thotë Kryetari i Kuvendit duke shtuar se në këtë rast mund të thirret në seancë parlamentare të jashtëzakonshme në secilën ditë të javës.

Xhaferi po ashtu në intervistë paralajmëron se Ligji për ratifikimin e Marrëveshjes me Greqinë dhe Ligji për gjuhët do të dërgohen në Gazetën Zyrtare para se të shpallet referendumi për emrin. Sipas Xhaferit kjo do të ishte logjike pasi, siç thotë, çfarë do të ishte lëndë për referendumin atëherë.