Vanhoutte: VMRO-së duhet t’i ndalohet pjesëmarrja në zgjedhje


Zgjedhjet e parakohshme parlamentare nuk mundet dhe nuk duhet të jenë opsion. Qeveria
ka marr mandat nga qytetarët dhe punën e tyre ta kryejnë deri në fund, pa marr parasysh
me vështirësitë që përballen, tha në intervistë për “Faktor”, Peter Vanhoutte, ishndërmjetësues
i marrëveshjes së Përzhinos, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Shkaku kryesor për rezultatin e referendumit është fakti se Lista Zgjedhore e votuesve
ende është problematike. Për të pasur një regjistër efikas të votuesve, është e nevojshme
të keni një regjistër funksional civil, për të cilin keni nevojë për një marrëveshje të qartë
për emrat e rrugëve dhe numrin e shtëpisë për secilën komunë. Kjo do t’ju lejojë të dini se
kush ku jeton atje në vendin e saktë. Pra, regjistri i votuesve mund të pastrohet vetëm
nëse keni një regjistër funksional civil. Përveç kësaj, njerëzit që jetojnë jashtë vendit duhet
të merren parasysh. Kjo ka të bëjë me detyrimin për të qëndruar në vend. Shumë prej tyre
thjesht nuk e kanë këtë më shumë, ose thjesht tregojnë një vendbanim të rremë ku ata ose
të afërmit e tyre kanë jetuar më parë. Unë besoj se ky sistem duhet të shqyrtohet tërësisht.
Në lidhje me votimin e dy të tretave në Kuvend për ndryshimet kushtetuese, ai tha se,
kryeministri Zaev nuk duhet t’i blej deputetët por duhet t’i bind ato.

Ai gjithashtu tha se ekziston mundësia që marrëveshja e Prespës të mos ketë sukses, por
se kjo do të jetë edhe përgjegjësia e Bashkimit Evropian, sepse Greqia është anëtare e BEsë
dhe se marrëveshja është shumë e rëndësishme edhe për BE-në.

Ai gjithashtu shtoi se nëse në shumë vende, partitë siç është VMRO-DPMNE janë të liruara
nga pjesëmarrja në zgjedhje përderisa nuk e zgjidhin kaosin e brendshëm brenda partisë.
Një partie e cila në bazë nuk është demokratike nuk duhet t’i lejohet që të marr pjesë në
asnjë proces demokratik./Pacensure

Baby Boo