Vak*sina “premtuese” e coronavir*usit në Oxford: Çfarë është ajo dhe katër gjërat tjera që duhet ditur


Çfarë është AZD1222? Vak*sina AZD1222 është adaptuar nga një vi*rus i zakonshëm i fto*htë që gjendet te shimpa*nzat, me rritje të shpejtë të glycoproteinës një material gjenetik nga coronavi*rusi i ri, i shtuar asaj. Ai shfrytëzon vir8usin e modifikuar për të dhënë udhëzime gjenetike në qelizat për të shkaktuar një përgjigje imune kundër coronavir*usit të ri që shkakton COVID19.

Baby Boo

Çfarë treguan rezultatet? Në testimin e saj në fazën e I-rë, vak*sina shkaktoi të ashtuquajturat antitrupa neutralizues lloji që ndalon vi*rusin nga qelizat infe*ktuese në 91 për qind të individëve një muaj pasi ata morën një dozë dhe në dhjetë personat që morën një dozë të dytë pas 28 ditëve.Këto nivele ishin në të njëjtën kohë me antitrupat e prodhuar nga njerëz që kishin mbijetuar nga një inf*eksion COVID19 një pikë referimi kryesor i suksesit të mundshëm.

Cili është reagimi? Gjersa përshëndeti rezultatet e hershme, komuniteti shkencor kërkoi gjithashtu kujdes, me disa që parashikojnë se do të duhej deri në mes të vitit të ardhshëm që të zbulojnë nëse va*ksina në të vërtetë funksionon. Andrew Pollard, kryestudiuesi në Oxford tha se ata ishin në “një moment të rëndësishëm” në përpjekjet kundër coronavir*usit por shtoi që studiuesit “tani po ecin me shpejtësi të madhe drejt vlerësimit nëse vaks*ina në të vërtetë mbron popullsinë duke kryer testime të mëdha”.