Turqia: SHBA’të duhet të shohin veten në pasqyrë para se të flasin për liritë fetare


Turqia u ofendua nga një deklaratë e SH.B.A.-së që tha Sekretari i Shtetit Mike Pompeo do të promovonte lirinë fetare gjatë një vizite të ardhshme në Stamboll, derisa bëri thirrje për t’u përqëndruar në racizmin dhe krimet e urrejtjes në Shtetet e Bashkuara në vend.

Baby Boo

Departamenti i Shtetit tha në një deklaratë të martën se Pompeo do të udhëtonte në Stamboll për t’u takuar me Patriarkun Ekumenik Bartholomeë I, udhëheqësi shpirtëror i të krishterëve ortodoksë grekë në botë. Diplomati i lartë amerikan planifikon të diskutojë çështje fetare në Turqi dhe të promovojë “qëndrimin tonë të fortë ndaj lirisë fetare në të gjithë botën”, lexohet në deklaratë.

Ministria e Jashtme e Turqisë e qortoi deklaratën “si jashtëzakonisht të papërshtatshme”, duke këmbëngulur se vendi mbron të drejtat e qytetarëve të besimeve të ndryshme për të praktikuar lirisht fetë e tyre.
“Do të ishte më e këshillueshme që Shtetet e Bashkuara të shikonin në pasqyrë së pari dhe të tregonin ndjeshmërinë e nevojshme ndaj shkeljeve të të drejtave të njeriut të tilla si racizmi, Islamofobia dhe krimet e urrejtjes në vendin e tyre,” tha ministria turke në një deklaratë.

“Reagimi ynë mbi këtë çështje u përcoll në anën e SHBA dhe u sugjerua që (Uashingtoni) të përqendrohej në rritjen e bashkëpunimit midis vendeve tona për çështje rajonale dhe globale,” tha Ministria e Jashtme. Në korrik, Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan shndërroi monumentin historik të Stambollit Haghia Sophia në një xhami, duke injoruar thirrjet që ish katedralja të mbahej si një muze në njohje të së kaluarës multikulturore të qytetit. Masa çoi në akuza se udhëheqësi turk po përpiqej të fshinte trashëgiminë kulturore të të krishterëve ortodoks.

Erdogan më vonë njoftoi gjithashtu një vendim për të transformuar Kishën e Shpëtimtarit të Shenjtë në Chora, një kishë tjetër e epokës bizantine në Stamboll, në një xhami gjithashtu. Turqia është gjithashtu nën presion për të rihapur një shkollë teologjike Ortodokse Greke që u mbyll në 1971.