Trump kërkon t’i rikthejnë Twitter-in


Donald Trump i ka kërkuar një gjykatësi federal në SHBA që të detyrojë platformën Twitter të rikthejë llogarinë e tij, e cila u mbyll pasi mbështetësit e tij sulmuan Kapitolin e SHBA-së në janar. Trump argumenton se Twitter u “detyrua” nga anëtarët e Kongresit Amerikan për të pezulluar llogarinë, e cila kishte dhjetëra miliona ndjekës.
Twitter ishte ndër disa platforma të tjera të mediave sociale që e larguan Trump nga shërbimet e tyre pasi një turmë sulmoi ndërtesën e parlamentit amerikan në trazirat e 6 janarit që lanë disa njerëz të vdekur.

Kjo trazirë erdhi menjëherë pas një fjalimi nga republikani i mposhtur, në të cilin ai përsëriti pretendimet e rreme se ai humbi zgjedhjet presidenciale të nëntorit në SHBA për shkak të mashtrimit të gjerë.
Avokati i Trumpit tha se Twitter ushtron një shkallë fuqie dhe kontrolli mbi ligjërimin politik në këtë vend që është i pamatshëm, historikisht i paparë dhe thellësisht i rrezikshëm për të hapur debat demokratik.

Dosja shtoi se Twitter i lejoi talibanët të cicërojnë shpesh mbi fitoret e tyre ushtarake në Afganistan, por censuroi presidentin gjatë mandatit të tij në detyrë duke i etiketuar postimet e tij si “informacion mashtrues” ose duke treguar se ata thyen rregullat e kompanisë kundër “lavdërimit të dhunës”.
Ish-presidenti amerikan ka paraqitur një kërkesën kundër kompanisë së mediave sociale në Gjykatën e Qarkut në SHBA për Qarkun Jugor të Floridës, ku Trump ka një shtëpi.