Tre gjenerata që jetojnë njerëz fantomë në Tetovë, pa dokumentacion pa të dhëna


Nga dalja në qytetin e Tetovës, në të dy anët e lumit Shkumbin, e gjen njërin nga vendbanimet më të mëdha të romëve në qytet.

Rreth 150 banorë të këtij komuniteti jetojnë në kazerma të improvizuara në kushte shumë të vështira, nuk ka rrugë të asfaltuara, kanalizime, ujë, pa energji elektrike. Ky vendbanim i egër u krijua në vitet e para pas pavarësisë së Maqedonisë dhe u zgjerua në mënyrë të konsiderueshme pas konfliktit të vitit 1999 në Kosovë, kur një numër i madh i romëve nga kjo krahinë serbe ikën në Maqedoni.

Banorët e saj mbijetojnë duke mbledhur shishe plastike nga kontejnerët dhe deponitë, që kanë të bëjnë me tregtinë e vogël, ku shpesh herë mund të shihen si lypsarë në rrugët e Tetovës. Pjesa më e madhe e tyre janë raste sociale.

Por, përveç këtyre problemeve, disa prej tyre i përkasin asaj kategorie të qytetarëve të quajtur fantazma, sepse ata nuk posedojnë asnjë dokument personal. Sipas një sondazhi të kryer nga Shoqatat e Aktiviteteve dhe Romano Avazit, 13 persona nga ky vendbanim nuk kanë dokumente personale, ndërsa një duzinë kanë vetëm një fragment nga Regjistri i Lindjes. Ndër ata që nuk kanë dokumente është edhe ky i ri Bari Kovachi.

“Unë kam vetëm një certifikatë lindjeje nga letrat sepse unë jam lindur këtu. Nuk kam dokumente të tjera. Kudo që kam qenë, si në stacionin e policisë dhe në shoqatat rome, është qesharake, por ata thonë se ju keni një deklaratë, kjo nuk është shtetësi dhe pa shtetësi unë nuk mund të marr ID dhe dokumente të tjera. Unë kam tre fëmijë, dhe ata ende janë me po këto deklarata. Ata janë të lindur këtu në spitalin e Tetovës pa një kartë shëndetësore, pa asgjë. Meqë nuk kisha një dokument shëndetësor, më duhej të flija përpara derës së spitalit.

Pra, ishte me të tre fëmijët. E di që policia erdhi këtu tre herë, në vendbanimin tim për të përcaktuar se unë kam lindur këtu dhe se jetoj këtu, sepse unë nuk kam pasurur ndonjë dokument për t’i vërtetuar ato. Jo vetëm unë dhe fëmijët e mi, vetëm një certifikatë lindjeje dhe asgjë tjetër. Këtu, lagja e tërë është pa dokumente, “thotë Bari Kovacs.

Për më tepër lexoni në: SKD

Baby Boo