Transplantet, nënët yjet që morën një organ nga miqtë apo të panjohurit

Nga Selena Gomez te Natalie Cole, statusi i famshëm nuk mbron nga ndonjë problem shëndetësor, ndonjëherë edhe serioz

Baby Boo

Këngëtarja vuan prej vitesh nga lupus, një sëmundje autoimune që mund të shkaktojë komplikime të veshkave dhe kur gjendja e saj është përkeqësuar, transplantimi është bërë i vetmi opsion në dispozicion. Megjithatë, kur mikja e saj e ngushtë, Francia Raisa, e mori vesh se koha e pritjes ishte midis shtatë dhe dhjetë vjet dhe se në të njëjtën kohë Gomez do t’i nënshtrohej dializës, ajo nuk është menduar dy herë për t’i dhuruar një veshkë Selenës.

“Mendimi për të pyetur dikë nëse mund ta bënte këtë ishte me të vërtetë e vështirë për mua – ka treguar Gomez më vonë – por ajo doli vullnetarisht dhe fakti që njiheshim dhe ishim shoqe nuk ishte e pabesueshme”.I prekur nga dysplasia renale, një sëmundje që shkakton zhvillimin e gabuar të veshkave, ylli i “Familjes Moderne” është dashur t’u nënshtrohet dy transplantimeve: në 2011 babai i saj kishte dhuruar veshkën e parë, por pesë vjet më vonë trupi i saj filloi ta refuzojë dhe kështu në maj të vitit 2017 ishte e nevojshme ta hiqte atë dhe ta zëvendësonte atë me një organ të dytë, që kësaj radhe i ishte dhënë nga vëllai i vogël, Ian.

“Për një kohë të gjatë kam menduar vetëvrasjen, sepse nuk desha të zhgënjeja vëllain tim të vogël siç bëra me babain tim”, pohoi Hylandi së fundmi në revistën SELF.

Në mesin e viteve nëntëdhjetë, JR Ewing famëkeq i serisë televizive Dallas u diagnostikua me cirrozë aq serioze, saqë mjekët i dhanë vetëm gjashtë muaj jetë. Megjithatë, në vitin 1995, ai arriti të transplantonte mëlçinë që e lejonte atë të jetonte deri në vitin 2012: ai vdiq në moshën 81-vjeçare.

Për shkak të një koliti ulceroz, një sëmundje kronike inflamatore, mëlçia e James Redford, djali i aktorit Robert dhe historianes Lola Van Wagenen ishte në gjendje shumë serioze dhe një transplant ishte i nevojshëm.

Në të vërtetë, ata ishin dy: siç përmendet në faqen e internetit Insider, pasi i pari falimentoi, Redford iu nënshtrua një ndërhyrjeje të re që shpëtoi jetën e tij. Në vitin 1999, drejtori dhe prodhuesi prodhuan dokumentarin “Mirësia e të huajve” për transplantet dhe më pas themeloi Institutin James Redford për ndërgjegjësimin e transplantit, i cili edukon njerëzit për rëndësinë e bërjes së donatorëve të organeve.