Sondazhi i IRI-t: Rritet përkrahja e qytetarëve për anëtarësim të Maqedonisë në NATO dhe BE


Sondazhi i ri kombëtar për Maqedoninë, i zhvilluar nga Qendra për hulumtime të sondazheve e Institutit ndërkombëtar republikan (IRI) tregon rritje të nivelit të optimizmit dhe përkrahjes për anëtarësim në Bashkimin Evropian (BE) dhe Aleancën Veri -atlantike (NATO) para referendumit të 30 shtatorit.

Sondazhi tregon se shumica e qytetarëve të Maqedonisë janë për zgjidhjen e kontestit për emrin me Greqinë. Gjithsej 57% “tërësisht e përkrahin” (37 për qind) ose ”deri diku e përkrahin” (20 për qind) propozimin që Maqedonia të anëtarësohet në BE dhe NATO nën emrin e ri “Republika e Maqedonisë së Veriut”. Numri i njëjtë (57 për qind) besojnë se përfitimet e anëtarësimit e arsyetojnë pranimin e emrit të ri. Gjysma e të anketuarve (49 për qind) kanë ndërmend të votojnë për zgjidhjen e kontestit për emrit, krahasuar me 22 për qind që do të votojnë kundër ndryshimit të propozuar.

“Ashtu siç Maqedonia po i afrohet këtij referendumi të rëndësishëm, përkrahja për një zgjidhje që paraqet kompromis për kontestin për emrin që hap dyert për anëtarësim në BE dhe NATO tregon preferenca të forta për institucionet transatlantike”, thotë Pol Mekarthi, ushtrues i detyrës drejtor rajonal i IRI-t për Evropë. Përkrahja për anëtarësim në BE dhe NATO vazhdon të rritet. Numri i atyre që janë në favor të anëtarësimit të Maqedonisë në BE u rrit në 83 për qind – rritje prej gjashtë për qind në krahasim me gushtin e vitit 2017 dhe rritje prej 11 për qind në krahasim me marsin e vitit 2017.

Përkrahja për NATO-n është gjithashtu e lartë me 77 për qind. Sondazhi gjithashtu reflekton një trend të vazhdueshëm të optimizmit të rritur dhe perceptimit të stabilitetit kombëtar. Tridhjetë e shtatë për qind të të anketuarve mendojnë se vendi është duke lëvizur në drejtimin e duhur – rritje prej 10 për qind prej gushtit të vitit 2017 dhe rritje prej 23 për qind prej marsit të vitit 2017. Perceptimi i stabilitetit është gjithashtu i lartë: numri i të anketuarve që mendojnë se Maqedonia është më stabile sot se para një viti (37 për qind) tejkalon numrin e atyre që besojnë të kundërtën (25 për qind) për herë të parë në gati se nëntë vite.

Ky sondazh u zhvillua për Qendrën për hulumtime të sondazheve nga GfKSkopje, firmë për hulumtim të tregut. Të dhënat janë mbledhur prej 28 qershor deri 15 korrik 2018, nëpërmjet intervistave ballë për ballë nga profesionistë të trajnuar. Mostra përbëhet nga 1100 të anketuar, të moshës 18 e më shumë. Shkalla e përgjigjes ishte 69 për qind. Ky hulumtim u zhvillua me përkrahjen të Agjencisë së ShBA-ve për zhvillim ndërkombëtar./Pacensure

Baby Boo