SKANDAL/ GAZETARI SHQIPTAR I AP NUK LEJOHET TË MBULOJË TAKIMIN NË IZREAL, SHKAK ETNIA


Nebi Qena, është gazetar nga Shqipëria që punon për Associated Press (AP), por që së fundmi është përfshirë në një skandal në Izreal.

Qena, nuk është lejuar të mbulojë takimin e Dukës së Kembrixh-it me kryemministrin e Izrealit, detyrë të cilën e kishte të akredituar nga Associated Press (AP). Ai u pyet për rreth dy orë nga rojet e sigurisë për fenë të cilës i përkiste dhe nëse ishte mysliman.

Nebi qena u lirua nga sigurimi vetëm kur mbaroi takimi ndërsa Shoqata e Shtypit të Huaj (FPA) e dënoi incidentin si të turpshëm dhe e përshkroi atë si “profilim etnik”.

FPA tha se incidenti që përfshin gazetarin, i cili ka lindur një mysliman por nuk praktikon fenë, ishte “vetëm më i fundit në një linjë të gjatë të sjelljes sulmuese dhe të pashembullt nga stafi i sigurisë, duke përfshirë pyetje personale të papërshtatshme dhe kërkime me shirita të gazetarëve që përpiqen të mbulojnë lajmet”.

Në një deklaratë, FPA tha: “Ne i bëjmë thirrje zyrës së kryeministrit që të kërkojë falje menjëherë dhe të nxisë zyrën e Dukës së Kembrixhit të flasë kundër kësaj sjelljeje fyese, e cila ka dëmtuar një vizitë historike”.

Qena ka qenë një gazetar që nga viti 1997, duke punuar jashtë Izraelit për tre vjet. Ai më parë shkoi në shkollë në Dean Close në Cheltenham, para se të studionte për një Master në Warëick.Newsbomb.al/

Baby Boo