Simptomat e koronavirusit: Një shije metalike në gojë mund të paralajmërojë infektimin


Gjatë muajve të fundit një larmi shenjash të çuditshme dhe të pazakonta janë shfaqur duke paralajmëruar një infeksion COVID-19. Humbja e nuhatjes dhe shijes kanë qenë disa nga simptomat kryesore. Të kesh një shije të vazhdueshme metalike në gojën tënde është një simptomë më pak e njohur dhe quhet “parageusia”. Mund të ketë një gamë të gjerë shkaqesh që mund të jenë të përkohshme ose afatgjata.

Në një studim të botuar në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë të SH.B.A.-së Instituti Kombëtar i Shëndetit, u prezantua simptoma e COVID-19. Studimi vuri në dukje: “Për shumë njerëz të sëmurë me infeksione virale të frymëmarrjes së sipërme (URI) përvoja e të ngrënit të ushqimit dhe perceptimit të aromës shpesh është mpirë nga riniti dhe bllokimi i hundës që rezulton ose nga dëmtimi i drejtpërdrejtë viral i neuroepitelit nuhatës.

“Olfaksion retronazal një kombinim i aromës dhe shijes është një proces ndijor që lejon njerëzit të perceptojnë aromën, e cila përcaktohet si perceptimi i gjithçkaje përtej pesë dimensioneve të shijes së ushqimit”.

NHS tha: “Një shije metalike nuk është zakonisht serioze dhe mund të jetë simptomë e shumë gjërave të ndryshme. Trajtimi do të varet nga shkaku. Shkaqet e zakonshme të shijes metalike përfshijnë sëmundjen e mishit të dhëmbëve, marrjen e ilaçeve si antibiotikë trajtimin e kancerit ose ftohjen infeksionin e sinusit dhe probleme të tjera të rrugëve të frymëmarrjes. Ndonjëherë një shije metalike mund të lidhet me një problem me nuhatjen tuaj. Nuk ka asnjë mënyrë për të trajtuar ose parandaluar një shije metalike në gojën tuaj” përfundon WebMD.