Shtetësia zvicerane është ndër më të kërkuarat në botë

An assistant hands over a 'Swiss Passport' during a 24 hour live installation called Swiss Passport Office by artist Tom Sachs, at Galerie Thaddaeus Ropac, in London, Friday, Oct. 5, 2018. The installation encompasses contemporary concerns relating to Brexit, Syria and Trump's immigration policies and their challenge to the notion of global citizenship. (AP Photo/Frank Augstein)

Të bëhesh shtetas zviceran është e vështirë dhe herë pas here e shtrenjtë. Por sasia e saktë ndryshon nga kantoni në kanton.
Shtetësia zvicerane është ndër më të kërkuarat në botë. Së bashku me Zvicrën duke qenë një nga vendet më të shtrenjta të botës, do të thotë që shtetësia në kombin alpin ka të ngjarë të ju tërheq mbrapa.
Këtu janë disa nga kostot më të zakonshme që duhet të paguani kur aplikoni për nënshtetësinë zvicerane.

Gjithashtu, është e domosdoshme që të keni dokumentet tuaja në rregull kur aplikoni.
Sipas agjentit zviceran të imigracionit Fragomen, tarifat e aplikimit nuk kthehen në të gjitha kantonet zvicerane.
26 kantone – dhe 26 struktura të ndryshme çmimesh janë në Zvicër.
Siç është tipike në Zvicër, shuma që ju do të paguani do të ndryshojë nga kantoni në kanton

Pavarësisht se ku jetoni në Zvicër, në të vërtetë ekzistojnë tre nivele të ndryshme të shtetësisë: federale, komunale dhe kantonale.
Mbrojtja e ashpër e Zvicrës për zakonet e saj lokale mund të nënkuptojë ndryshime të konsiderueshme nga kantoni në kanton.
Përveç kostove të ndryshme që duhet të paguani, ka edhe një larmi të gjerë në pyetjet që do të përballeni si pjesë e procesit të shtetësisë.

Kjo mund të çojë në pasoja absurde, si kur një italian që jetoi në Zvicër për 30 vjet iu refuzua shtetësia, sepse ai nuk dinte mjaft për kafshët në kopshtin zoologjik lokal.
Lidhur me kostot e ndryshme nga vendi në vend, ishte një përpjekje për t’i sjellë këto kosto të ndryshme administrative në linjë në të gjithë vendin përsëri në 2006.
Sidoqoftë, kjo ra në rregull dhe shuma që ju paguani ka të ngjarë të ndryshojë në varësi të vendit ku jetoni.

Kur shikohen të veçuara, shumë nga kostot që lidhen me bërjen e një shtetasi zviceran janë relativisht të arsyeshme. Vetëm kur filloni t’i shtoni ato gjërat kalojnë pak nga kontrolli.
Kostoja e paraqitjes së një kërkese pranë autoriteteve federale është relativisht e ulët (100 franga zvicerane për një të rritur, ose 150 franga për një çift).
Sidoqoftë, autoritetet kantonale dhe komunale / komunale gjithashtu kërkojnë pagesa administrative të pakthyeshme të cilat mund të rriten seriozisht.
Sipas një studimi nga Le Matin Dimanche, shuma që do të paguani për autoritetet kantonale dhe komunale mund të ndryshojë nga një minimum prej 500 frangash në më shumë se 3,000.

Studimi zbulon se kostot administrative mund të variojnë nga 500–1,600 franga në kantonin Jura deri në 1,800–3,000 franga në Fribourg, varësisht nga komuna në të cilën jetoni.
Kostot në kantone të tjera përfshijnë 550 deri 800 franga në kantonin Vaud, 1.000 franga në Valais.
Në Gjenevë, ndërsa tarifat më parë bazoheshin në të ardhura, ato tani tarifohen me tarifë fikse në varësi të moshës dhe nëse aplikoni si individ apo çift.

Sipas burimeve zyrtare, natyralizimi në Gjenevë kushton CHF300.- për të miturit nga 11 deri në 17 vjeç; CHF850.- për të rriturit nën 25 vjeç; CHF1250.- për njerëzit mbi 25 vjeç; CHF1360.- për çiftet me një anëtar nën 25 vjeç; CHF2000.- për çiftet mbi 25 vjeç; 300 CHF. – për fëmijë të përfshirë në procedura të ndryshme.
Për kantonin e Cyrihut, kostoja është e shënuar në faqen kryesore të kantonit si 1200 franga për të rriturit e lindur në të huaj të moshës mbi 25 vjeç.

Për personat nën 25 vjeç, autoriteti komunal ka hequr dorë kohët e fundit nga tarifat e aplikimit – megjithëse do t’ju duhet të paguani para në nivelin kantonal.
Të kontaktuar nga Le Matin Dimanche, autoritetet në Fribourg thanë se nuk kishte asnjë motiv politik prapa kostove të larta administrative që lidhen me shtetësinë në atë kanton. Një zëdhënës tha se kostot e aplikacioneve individuale janë llogaritur bazuar në kostot aktuale të bëra.