Shkencëtarët zviceranë zbulojnë se çfarë do arrijë të frenojë koronavirusin


Një proteinë e prodhuar nga sistemi imunitar i njeriut mund të frenojë koronavirusin, përfshirë SARS-CoV2, patogjenin që shkakton Covid-19, thonë studiuesit zviceran.

Një studim nga një ekip ndërkombëtar, përfshirë Institutin e Virologjisë (IVI) në Universitetin e Bernit dhe Zyrën Federale Zvicerane të Sigurisë së Ushqimit dhe Veterinarisë, tregon se një proteinë e prodhuar nga sistemi imunitar parandalon që virusi i ri i koronës të shkrihet me qelizat pritëse.
E ashtuquajtura proteina LY6E parandalon viruset e koronës që shkaktojnë një infeksion.

Ky konstatim i studiuesve nga Zvicra, Gjermania dhe SHBA ngjall shpresat për terapi të reja.

“Ne donim të zbulonim se cilët faktorë parandalojnë përhapjen e viruseve nga kafshët tek njerëzit’’ tha Volker Thiel në një deklaratë të lëshuar të martën. “Tani ne kemi arritur të gjejmë gjilpërën në kashtë, kështu të themi.”

Studiuesit kishin zbuluar më parë se proteina LY6E rrit infektivitetin e viruseve të gripit që shkaktojnë grip. Çfarë është e re është zbulimi që LY6E ka efekt të kundërt në viruset e koronës në atë që parandalon infeksionin.

Kjo u demonstrua me sukses në një model kafshësh. Studiuesit vërejnë se virusi i miut të përdorur në eksperiment ndryshon dukshëm nga patogjeni që shkakton pandeminë aktuale Covid-19, duke shkaktuar hepatit në vend të sëmundjeve të frymëmarrjes.
“Studimi ynë siguron njohuri të reja se sa të rëndësishme janë këto gjene antivirale për kontrollin e infeksionit viral dhe për një reagim të duhur imunitar kundër virusit,” tha Thiel.

Studimi është botuar në revistën Nature Microbiology.

Baby Boo