Shkencëtarët: Është e mundur të flini tri orë më pak dhe të zgjoheni të ngopur me gjumë


Shkencëtarët kanë kryer një studim interesant…
Studiuesit nga Universiteti i Oxfordit kanë zbuluar një objektiv të ri për ekzaminimin e gjumit në trurin e gjitarëve – korteksin cerebral, dhe puna e tyre mbi këtë temë u botua në revistën “Nature Neuroscience”.

Domethënë, ndërsa aktiviteti i korteksit përdoret zakonisht në studimet e gjumit për të regjistruar modelet e gjumit / zgjimit, hulumtimet e fundit nga Oxfordi zbuluan se proceset brenda vetë korteksit në të vërtetë mund të jenë përgjegjëse për kontrollin e gjumit, të tilla si “komandat” sa kohë për të fjetur dhe sa kohë të zhyten thellë në gjumë.

Studimi ndoqi aktivitetin e trurit në minjtë laboratorikë, të cilët kanë ngjashmëri themelore në trurin e njeriut sa i përket anatomisë dhe mekanizmave të gjumit.
Neuronet në dy zona të korteksit – shtresa neokortikale 5 dhe një pjesë e hipokampusit – u “heshtën” në trurin e minjve.

Kur neuronet në ato pjesë të trurit u çaktivizuan, minjtë laboratorikë papritmas mbetën zgjuar për të paktën tri orë më shumë çdo ditë.
Shkencëtarët shpjegojnë rëndësinë praktike të këtij zbulimi me faktin se miu mesatar jeton rreth dy vjet, që do të thotë se gjatë jetës së tyre ata morën plot tre muaj kohë “zgjimi”.