Shkak “kapela”, ministrit kanadez i ndalohet hyrja në SHBA


“Për fat të keq këto lloje të incidenteve ndodhin kohë pas kohe në mënyrë të veçantë tek minoritetet. Por ajo kurrë nuk duhet të bëhet një normë”, tha ministri i inovacionit, shkencës dhe zhvillimit ekonomik të Kanadasë, Navdeep Bains.

Ministrit të Kanadasë i ka ndodh një gjë e pazakontë në aeroportin e Detroitit. Atij i ishte kërkuar të heq kapelën që është simbol i besimit sikh. Në këtë pikë, ministri i inovacionit, shkencës dhe zhvillimit ekonomik të Kanadasë, Navdeep Bains u detyra të bëntë diçka që nuk e kishte bërë më parë – ai nxorri pasaportën diplomatike.
Brains e përshkroi këtë ngjarje, e cila kishte ndodhur në prill të vitit 2017, në një intervistë të publikuar të enjten në gazetën elektronike “La Presse”.
“Kam kaluar nëpër të gjitha kontrollohet e sigurisë pa zbuluar se ushtrojë punën e ministrit”, tha ai. “E bëra me vetëdije, siç është në zakonin tim, të kuptoj më mirë se si ia kalojnë njerëzit e zakonshëm, kur ata kanë vështirësi t’i bashkohen njerëzve me pozita zyrtare”.
Pas incidentit, zyrtarët në Otava biseduan me ambasadën amerikane atje, si dhe me zyrtarët në Uashington.
Zyrtarët me Administrimin e Sigurisë së Transportit dhe Departamentin e Sigurisë Kombëtare i kërkuan falje në Kanada në emër të qeverisë amerikane, raporton “CNN”, transmeton Periskopi.
Bains tha se kur fillonin procedurat e detektorit metal ai e kishte kaluar pa problem, por siguria i kishte kërkuar të heq kapelën e tij për shkaqe sigurie.
“Unë i pyeta, përse duhet ta heqi kapelën kur detektori ka punuar mirë”, tha ai. “Si sik, veshja e kësaj kapele konsiderohet si një nga veprat më të besueshme për një person të besimit dhe jam krenar që përfaqësoj bashkësinë time. Për fat të keq këto lloje të incidenteve ndodhin kohë pas kohe në mënyrë të veçantë tek minoritetet. Por ajo kurrë nuk duhet të bëhet një normë”, shtoi ai.